Самолетът Боинг 737 на "Ethiopian Airlines", който се разби в близост до Адис Абеба, е имал „нестабилна вертикална скорост“ при излитането. Това сочи справка в сайта FlightRadar24.
 
Както БЛИЦ съобщи, самолетът се разби край град Бишофту на 50 км от етиопската столица Адис Абеба. На борда е имало 157 души. Контактът с контролната кула е изгубен в 8.44 ч. местно време.

От Етиопия дойде официално възможно най-лошата новина за трагедията със самолета!
 
Машината е Boeing 737 MAX 8. Самолетът е същия като този, който катастрофира в Индонезия през октомври миналата година. Тогава загинаха 189 души. „Блумбърг“ тогава посочи, че е възможно тези модели да имат общ дефект в системата за мониторинг, който ги прави податливи на „резки спускания“. Американската авиационна администрация обяви, че ще разпореди проверка на сигурността на самолетите Боинг.
 
През ноември компанията издаде предупреждение към пилотите, че моделите 737 MAX 8 може да имат дефект в сензорите, който да е причина за рязко накланяне с носа напред.
 
Моделът самолети Боинг 737 Max-8 е сравнително нов. Той е пуснат в употреба през 2016 година.
 
Авиоексперти припомнят, че този самолет се ползва широко от авиокомпании в много държави, сред които САЩ, Норвегия, ОАЕ, Италия, Полша и др.

Първи подробности за страшната авиокатастрофа със 157 души: Боингът бил чисто нов, прекарал във въздуха едва 6 минути (ГРАФИКА)
 
"Ethiopian Airlines" се счита за сравнително безопасна авиокомпания. Въпреки това в историята ѝ няколко катастрофи. Едната е през 2010 година, когато неин самолет се разби в Средиземно море малко след излитането от Бейрут. Тогава загинаха 90 души.
 
Друг фатален инцидент се случи през ноември 1996 година. Самолет със 175 души на борда се разби в коралов риф в Индийския океан при опит за аварийно кацане, след като единият двигател отказал. 123 души загинаха тогава.

Превод и редакция: БЛИЦ