Почти всичко е изравнено със земята и е затрупано след взрива! Жертвата към момента официално е една, две други жени се издирват и са в неизвестност. Има и една пострадала жена, която е в тежко състояние с черепно-мозъчна травма. Това съобщи на брифинг преди минути Тодор Деянов, апелативен прокурор на Пловдив, цитиран от plovdiv24.bg.

Все още е не е ясно как е станал взривът.

Деянов каза, че се дължи на нарушение на технологичните правила, свързани с безопасност на труда. И допълни: "Ако всеки си върши работата, както трябва, няма да се стига до такива нещастни случаи. Това е едно рисково производство и винаги съществува реална опасност, при най-малката грешка, да се случи нещо".

Огромна трагедия! Стана ясно кои са тримата убити от взрива в завод "Арсенал"

"Смяната е започнала в 7.40 и предстои разследване кои правила са нарушени. В цеха са се произвеждали изделия, свързани със звуково-светлинни ефекти. Не става дума за вещества за бойно предназначение, а по-скоро  от рода на фойерверките. На съседните сгради при взрива има счупени стъкла", обясни още той.

Взривът в "Арсенал" Казанлък е станал в 11:06 часа. Сигналът е подаден в 11:13 ч. на телефон 112, съобщиха от прокуратурата във връзка с инцидента във военния завод. 

Оръжейният цех е напълно унищожен. Вследствие на взрива тялото на един работник е изхвърлено, става въпрос за 55-годишен мъж. 

По първоначални данни взрива е избухнал заради нарушаване на технологичните правила за работа в завода.

Пострадала е жена на около 40 години, която е с тежки изгаряния. Тя е една от трите ранени работнички на военния завод. Броят, обаче, на пострадалите не е уточнен на този етап, според инж. Николай Ибушев, шеф на дружеството.

Първо ВИДЕО след експлозията, убила работници в "Арсенал", небето е розово

„Жената е с фрактура на темпоралната кост и с хематом. Тя е консултирана с наши специалисти и се насочва към клиника Трето ниво в София. Ще бъде транспортирана с кола от завод „Арсенал“. Пострадалата е доста зле, дано да има късмет“, обясни хирургът д-р Белчо Белчев от казанлъшката болница за БНР.

Инцидентът стана в 112 цех на Завод 4, където се съхраняват пиротехнически изделия. Над завода се изви гъст розов дим, а очевидци съобщават за два последователни взрива.

„Тук е страшно. Има представители на всички институции. Утре и в следващите дни ще дадем повече информация“, коментира още инж. Ибушев. „Мястото на трагедията все още не е разчистено“, уточни за БТА Ибушев.

Срутила се е част от постройката на цеха, споделиха свидетели на взрива. Цялата дясна част на сградата, където са се произвеждали и съхранявали пиротехнически изделия, е в руини.

Случая коментира по БНТ и министърът на икономиката Никола Стоянов. „Успях да се свържа по телефона със собственика на „Арсенал“, предложили сме пълна помощ, която министерството може да предложи. Прекалено е рано да се говори за причините, в момента всички усилия са насочени към това да се справят с последствията“.

Срокът за провеждане на разследването е двумесечен. Предстои по случая да бъдат назначени множество експертизи. Разследването е възложено изцяло на Национална следствена служба.

По случая е образувано досъдебно производство за трудова злополука със смъртен резултат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук