Лекарят от Спешна помощ към Александровска болница Марио Шкодров, който бе открит мъртъв в Стара планина след двудневно издирване, тръгнал от жиха "Добрила" в посока хижа "Амбарица" в понеделник, но заради мъгла, много силен вятър и снеговалеж се изгубил, съобщава "Телеграф", позовавайки се на участници в издирването.

Младият мъж бил запален планинар и обичал да прави преходи сам. Маршрутът, който избрал, бил тежък, но той имал необходимата екипировка.

В зимни условия разстоянието се взимало за 5-6 часа, като се минава през върха на планината. Силният вятър в комбинация с мъглата се оказали фатални.

Шефът на ПСС разкри каква фатална грешка е погубила младия лекар Марио в Стара планина! 

В понеделник вечерта момчето подало сигнал към Планинската спасителна служба, че не може да намери пътя. Дежурният към ПСС му дал наставления какво да прави. Посъветвал го да влезе в гората и да търси място на завет, където да пренощува. След това обхватът изчезнал.

В същото време веднага отрядите от планински спасители в Ловеч и Троян били усведомени да са в готовност за започване на акция. Операцията не можело да се започне по тъмно, затова около 15 спасители започнали търсенето от вторник в 7 ч. сутринта.

Първи СНИМКИ и ВИДЕО от мястото, където откриха трупа на младия и обичан от всички лекар от Александровска болница! 

Хижарката от "Амбарица" също чакала Марио в понеделник вечерта, защото знаела, че момчето е тръгнало към нея. Като не се появил и се свечерило, жената започнала да бие камбаната - процедура, която се прави в такива случаи с цел изгубилият се турист да се ориентира. 

Лекарят обаче не можел да я чуе. Той бил само на около 20-30 минути преход от спасението си в хижата, когато лошото време го объркало и поел в противоположна посока. През вчерашния ден спасителите открили около обяд първо раницата на момчето. В 15,10 часа било намерено и тялото на Марио в местността Чемерика. 

По първоначални данни туристът е починал от измръзване. Трупът бил навътре в гората. 

"Нелепо стечение на обстоятелствата. Времето е било много тежко. По върха снегът е бил между 30 и 60 сантиметра", обясниха участници в издирването.