Мъж и жена от София, на 33 и 34 години, са загиналите сноубордисти, които бяха пометени от голямата лавина, паднала в района на Бъндеришки улеи над Банско. Това съобщава TrafficNews.bg, позовавайки се на информация от Планинската спасителна служба.

Жертвите са се спускали извън пистите по западния склон под връх Тодорка заедно с още двама свои приятели, които обаче са оцелели по чудо и са успели сами да се измъкнат изпод снега. Именно те са подали и сигнала до Планинската спасителна служба в 11.28 часа.

 Огромната снежна маса е влачила двамата загинали сноубордисти 800 метра и се е спряла на около 50 метра от хижа "Бъндерица". 
В акцията на планинските спасители, продължила около 3 часа, са участвали и двете кучета Норд и Закс, разказаха спасителите.
Според тях загиналите са имали нужната екипировка за сноуборд и са карали в обозначените писти.

Мъжете са имали еърбеци, които са се отворили, но това не ги е спасило. Първият е бил с включен пипс (лавинен предавател, който издава звуци), което е спомогнало да бъде намерен по-бързо. Вторият е открит със сонда.

Малко след 14 часа телата на двамата загинали са били транспортирани за аутопсия. 

Планинските спасители от два дни предупреждават за високата лавинна опасност заради навалелия нов сняг. Въпреки това извън пистите по улеите продължават да излизат търсачи на силни усещания.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ