Няма нощ и ден, в който да не си спомня какво се случи тогава. Всичко минава отново и отново през главата ми като филмова лента. Това заяви 72-годишният Никола Томчев от Пирдоп, цитиран от в. България днес. Заедно със съпругата си Митра оцеляват по чудо при трагедията в Охридското езеро, която преди години разтърси България.
На 5 септември 2009 г. 15 българи загинаха, след като туристическият кораб "Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро в Македония. Претъпканият с 55 български туристи плавателен трябваше да ги отведе до манастира "Свети Наум". Съдът се обърна и потъна за минути на 200 метра от брега.

"2-3 пъти след трагедията се връщахме с жена ми в Охрид и оставахме за няколко дни. Не ми е неприятно да съм там, дори пак бих се качил на корабче. Ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш", призна Томчев.

Възрастният мъж разказа, че за последно е бил в македонския град преди две години, като планира догодина отново да отиде с половинката си. "В понеделник, на годишнината от трагедията, всички оцелели ще се съберем в един ресторант в Пирдоп. Дето се вика, ще се преброим колко сме останали и да видим как се развива животът на всеки от нас. Доколкото знам, всички са живи и здрави", каза още Томчев.

Самият той сподели, че се чувства отлично и отделя голяма част от времето си за разсадника си за екзотични растения. "Имам много интересни видове. Едно от растенията е 200 пъти по-сладко от захарта. Носи ми удоволствие да прекарвам време в разсадника", обясни оцелелият от Охридското езеро.

Томчев е възмутен от продължаващата практика туристически агенции да се опитват да спечелят пари от хората, без да мислят за тяхната безопасност по време на пътувания. "Истината е, че всеки иска да вземе парите на хората и не мисли за тяхната безопасност. Според мен нощните преходи с автобуси трябва да бъдат забранени, защото са опасни. Вместо това пътниците трябва да нощуват в хотели, но едва ли някой ще се съгласи да плаща за тях", добави Томчев.

Пострадалите и близките на жертвите от потъването на "Илинден" дълго време се съмняваха, че никой няма да бъде наказана за трагедията.

На 5 юли 2011 г. обаче Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.