20-дневно момиченце с тежки изгаряния по кожата след осоляване е прието в интензивния сектор на детската клиника на университетската болница в Пловдив "Св. Георги", съобщава "24 часа".

Бебето е в изключително тежко състояние , на места се свлича цялата кожа, казаха педиатри. Настанено е в специално флуидно легло. Терапията ще продължи повече от 20 дни, защото раните трудно зарастват и са необходими много грижи, обясни завеждащият доц. Тоньо Шмилев.
Родителите сами докарали бебето в болницата. Те разказали, че го поръсили с едра сол, за да не мирише, когато порасне. Мислили, че му правят добро.


Докторите предупредили, че ако продължат да прилагат подобни обичаи, детето може да загине, но те опонирали.
Случаите на пострадали от сол бебета напоследък зачестили. През месец пристигало по едно дете в много тежко състояние. Три пъти повече случаи се лекували амбулаторно.
Осоляването на бебета е вредна практика, позната у нас от древността, каза проф. Любомир Странски от Клиниката по дерматология на Александровска болница. Той обясни, че процедурата е изключително опасна, особено при нежна бебешка кожа. Застрашава живота, а и има риск белезите да останат завинаги. Солта наистинаубивала  бактериите, но временно, а не за цял живот. /БЛИЦ