Миниванът със 17 мигранти е управляван от криминално проявен българин без книжка. Това каза пред bTV министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Рано тази сутрин имаме подаден сигнал от служителите на ГД „Национална полиция“ за миниван, който се придвижва по магистрала „Тракия“. Предприети са заградителни мероприятия. На входа на София е направен опит да бъде стопиран автомобилът, но той оказва съпротива – отказва да се подчини на полицейските служители“, обясни той.

Министърът на вътрешните работи поясни, че е започнало преследване и така се стига до пътно произшествие на едно от кръстовищата на бул. „Черни връх“. Ударена е таксиметров автомобил.

„За щастие няма загинали – таксиметровият шофьор е в добро състояние. Четирима от пътниците в минивана са настанени в няколко болници с леки наранявания“, поясни Калин Стоянов.

Той каза още, че автомобилът с мигрантите е управляван от неправоспособен български гражданин, който е и криминално проявен. Той е превозвал 17 чужди граждани, които се определят като афганистанци.

От Спешна помощ съобщиха, че за катастрофата на Околовръстното шосе на "Драгалевци", посока Бояна, са изпратени седем линейки за 17-те бежанци.

Те са с различни травми на крайниците, обезводнени и изтощени са. Няма тежко пострадали и загинали. Четирима са настанени във ВМА, по двама в "Пирогов" и МВР болница, както и петима в "ИСУЛ", добавят от Спешна помощ.

Трафикът в района е затруднен. Пред Нова телевизия говори таксиметровият шофьор, чиято кола е била пометена. 

„Видях, че полицаите спират автомобилите. В началото помислих, че става въпрос за проверка. Опитах да мина в лява лента, но единият униформен ми даде сигнал да намаля. Пуснах аварийните. Докато намалявам последва страхотен удар отзад. Хубаво, че се разминахме без жертви, защото полицаят беше отпред. След това разбрах, че това е кола с бежанци, която ме е ударила - със страхотна скорост. Той е бил гонен от друга патрулка зад мен. Те са го гонили от доста далеч. Той нямаше и спирачен път, той спря директно в мен", разказа той.

Водачът на вана е на 18 години без книжка. Той е задържан.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук