Румен Архипов е шофьорът на училищния микробус, който почина по време на движение, докато е превозвал деца след училище. 54-годишният кюстендилец е бил покосен от инфаркт. Учениците не са пострадали.

Инцидентът е станал в кюстендилското село Слокощица. Най-вероятно става дума за инфаркт, но причините за смъртта ще установява аутопсията.

“При пристигането на колегите от дежурния екип, шофьорът е бил починал, но са го реанимирали с надеждата да го върнат към живота”, уточни директорът на Спешен център-Кюстендил д-р Албена Рапатинска.

Училищният микробус “Мерцедес” е спрял в оградата на къща в село Слокощица, като по него няма значими материални щети, пише struma.bg. 

„Децата са излезли бързо от превозното средство. Някои дори са прескачали тялото, първоначално дори изобщо не са разбрали какво се е случило. Румен и в последните минути от живота си е действал мъжки, овладял е автобуса”, коментират запознати със случая.

Шофьорът Румен Архипов е баща на репортерка от местен телевизионен канал. Оля е единствено дете в семейството, което живее в кюстендилския квартал „Герена”.

„Това е голяма трагедия за семейството. Румен бе изключително добър човек, работяга. Даже не знаем от нещо да е боледувал или пък да се е оплаквал. Със съпругата му Силвия много обичаха да пътуват”, коментираха съседи на семейството от ул. "Голак".

„Съболезнования за семейството, много мили хора и отзивчиви съседи. Една лоша дума не сме чули от тях”, допълваха техни близки.

Шофьорът е проявил истинско геройство като е дръпнал ръчната спирачка и е натиснал педала на спирачката и с двата си крака, за “да убие скоростта” на автобуса и да спаси децата. Той е пътувал след първата смяна на учениците от Кюстендил за Слокощица, като е влязъл в населеното място, от разклона при пътя за Ново село. Ударът е в ограда на къща на ул. „Георги Кръстев” в село Слокощица.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Кюстендил, назначени са експертизи, уведомен е дежурен прокурор.

С децата, возели се в автобуса, започнаха работа екип от педагогически специалисти и психолози