Преди около четири чáса е регистриран трус с магнитуд 3.5 недалеч от огнището на умереното земетресение, станало снощи в 20:50 часá в южната част на Егейско море около остров Крит. Активираното сеизмично пространство е на дълбочина 45-60 км., съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Епицентрите се проектират в морската акватория. Това е второто дълбоко сеизмично огнище на Балканите след наскоро проявилото се огнище в румънския район Вранча.

Земетресението с магнитуд 5.2 от сряда е непосредствено източно от остров Крит. Днешният трус е на север от Егейската островна дъга, образувана от архипелага Тира и островите Крит, Карпатос и Родос. През ноември миналата година продукт на същата активност в дълбочина е земетресение с магнитуд 4.2 и епицентър между епицентрите от вчера и днес.

Поради значителната дълбочина на източника, земетресението с магнитуд 5.2 от сряда има и голяма площ на усещане. Сътресения от него са усетени освен на остров Крит (Сития-само на 35 км от епицентъра, Ханя, Ретимни, Ираклион и др.), още на архипелазите Тира, Додеканези (сведения от Родос и Карпатос), Циклади, остров Кипър (на 550 – 660 км епицентрални разстояния), а и в югозападна Турция (Мугла, на около 200 км от епицентъра), Египет (Кайро и др., до 755км), Израел (Тел Авив, Йерусалим, 860-900 км). Няма пострадали хора. Сведенията, оповестени в сайта на Европейския център, свидетелстват за максимална интензивност около V-VI степен – масово усещане. Не могат да се изключат и слаби повреди.