Две деца на възраст 9 и 10 г. са извадени и спасени по чудо от бурното море в Бургас, след като заедно с още четирима приятели на същата възраст са скачали от тетраподите на пристанището.

„Бърза помощ“, четирима спасители, "Жандармения" и „Гранична полиция“ са на мястото на инцидента. Парамедиците полагат усилия, за да стабилизират момчетата. Те са с наранявания по телата, тъй като вълните са ги блъскали в бетонните съоръжения по брегоукрепването и е цяло чудо, че са живи, предава „Флагман“.

Ето каква е фактическата обстановка в района на Морска гара: около 13,30 ч. шестте момчета били на Централния плаж, където на няколко пъти са опитвали да влизат в бурното море. Температурата на водата е 18 градуса. Днес течението и вятърът обаче са много силни в посока към брега, въпреки че температурата е около 22- 24 градуса и е слънчево.

„Въпреки че още не сме длъжни, разполагаме с пълната комплектовка от спасителни постове и дежурни, днес имаме четирима спасители и два работещи поста на Централния плаж. Същите тези момчета бяха прогонени от спасителите, след като не се подчиняваха и навлизаха навътре в морето в района на ресторант „Нептун“, каза началникът на водноспасителната служба на този плаж Николай Иванов.

Неговите хора са се намесили при изваждането на двете деца, които са скочили в морето от вълнолома на пристанището, намиращ се на около 400 метра на юг – в неохраняемата зона, след Централния плаж. Зоната е наистина много опасна.

"Единственото добро към момента е, че шестимата не са скочили едновременно от тетраподите, тъй като нямаше да има кой да вика за помощ", съобщава друг очевидец.

Двете момчета са измъкнати от вълните, но засега не е ясно дали имат сериозни вътрешни травми от ударите в бетона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук