Състоянието на тримата обгазени работници от Вагоноремонтния завод в разградското село Самуил се подобрява и вече няма опасност за живота им, съобщи БНР. Тримата пострадаха преди обед при почистване на празна цистерна, която се е ползвала за превоз на газ пропан-бутан. Настанени са в Интензивното отделение на болницата в Разград.
Най-вероятно недостигът на кислород във вагона-цистерна е предизвикал токсичния шок на пострадалите работници, които са започнали профилактика на съоръжението без предпазни средства за защита, сочат до момента резултатите от проверката на Инспекцията по труда.
Най-тежко пострадалият работник се е задушил, докато е извършвал текущо почистване в празния вагон. При опит да му помогне, заради недостига на кислород в цистерната, е припаднал и колегата, който го е обезопасявал. Третият пострадал работник е от
строителната бригада в завода. Празната цистерна е била на открито и във въздуха в района на предприятието няма повишена концентрация или замърсяване с газ пропан бутан, съобщиха от Гражданската защита в Разград.
По информация на Областната инспекция по труда тримата работници, които са на възраст 30, 47 и 50 години, са назначени с трудови договори във Вагоноремонтния завод. Главният инспектор Васил Василев обяви, че след цялостен преглед на документацията в предприятието Инспекцията ще излезе със становище за инцидента следващата седмица. /БЛИЦ