Бурята "Евридика", която бошува в Гърция и взима жертви, достигна и до Солун. Пожарникарите в 04:10 часа се наложи да спасяват двама души, които бяха блокирани в колата си в село Плака Литохоро близо до Катерини, предава "Български новини".

Силните валежи и силните ветрове причиниха сериозни проблеми. Старият национален път Солун - Едеса, в покрайнините на префектура Пела, остава затворен тази сутрин. Трафикът на превозните средства се извършва чрез байпаси. Ветровете през нощта изкорениха 12 дървета предимно в Източен Солун. От 04:00 часа пожарникарите са призовани да премахнат дървета, които са се счупили и паднали в районите на Каламария, Харилау и Тумба.Междувременно след библейските наводнения в покрайнините на столицата Атина, които взеха 15 жертви до момента, Алексис Ципрас обяви траур в Гърция. 21 дущи са тежко пострадали и настанени в болница. Тежка нощ под звездите изкараха жителите на пострадалите райони Мандра, Неа Перамос и Мегара, разположени в близост до столицата Атина.

Това е най-тежкото наводнение през последните 20 години в Гърция. Нивото на водата достигна три метра. Стотици тонове кал от придошлите води разрушиха заведения, магазини, домове и земеделски насаждения. В пострадалите райони е обявено „извънредно положение“. Гръцката служба за гражданска защита обявиха, че участъци от три магистрали са непроходими и движението се отклонява. В района има подкрепления от пожарната и бреговата охрана, за разчистване на пътища и изпомпване на събралите се води. Извънредни мерки обявиха от община Атина поради предстоящите извънредни метеорологични явления. Днес затворени остават всички училища заради лошото време.

Общината приканва гражданите да звънят на телефон 1595 в Атина за всякаква информация. Общинската полиция ще бъде на разположение за безопасно транспортиране на хора в нужда. Според прогнозата и днес се очакват дъждове и бури. Очаква се лошите климатични условия да продължат до 19 ноември. В посолството на България в Атина няма постъпила информация за пострадали или бедстващи български граждани вследствие на бедствието. При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!