Редица щети са причинени в Кърджали заради силния вятър, чиито пориви достигнаха до 24 метра в секунда, съобщава 24rodopi.com. Масивна врата на входа на търговски център в центъра на града бе буквално пометена от вятъра. За щастие при разбиването й на тротоара в близост е нямало хора.

Има много прекъснати кабели заради счупени клони от дърветата. В парк „Арпезос Север“ има съборено информационно табло. Дърво и ел.стълб паднаха в нощта срещу четвъртък в квартал „Ст. кладенец“.

Три населени места в община Баните са останали без електрозахранване, в другите общини ситуацията е спокойна. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов във връзка с обявеното бедствено положение в областния град, съобщава "Фокус".

“От 8.00 часа днес в община Смолян е обявено бедствено положение във връзка с пораженията, нанесени от бурния вятър. До някои от тези места като Турян е прекъснат и достъпът заради паднали дървета по пътната настилка“, каза още Славов и уточни, че има и дребни поражения по покриви на сгради и паднали паркови дървета в градските зони. „Прекъснато е електрозахранването и в няколко големи квартала в града. Спряно е и движението на лифтовете заради силния вятър, който продължава и в момента“, обясни той.


В същото време 70 на сто от населените места в община Смолян са без електричество, а сигналите за паднали дървета са десетки, обяви зам. областният управител Адриан Петров, цитиран от 24smolian.com.

Мобилизирани са доброволци и служители на горските стопанства, които се включват активно в отстраняването на падналите дървета в региона. „Най-тежко е положението в община Смолян, където вече има обявено бедствено положение, има редица села без достъп. В момента два екипа на пожарната разчистват пътя до Турян, но след като премахнат едно дърво, след тях падат още, чупят се като клечки за зъби", коментира Петров.

В момента не е преустановен учебният процес в общината, като основната причина за това е децата да са на сигурно място. „Осветително тяло падна на половин метър пред колата ми, има редица поражения в града", коментира още Петров. Заради щети по сградата на театъра в Смолян са отменени репетициите на Ансамбъл „Родопа", тъй като стъклата на капандурите са счупени, поражения има и по покрива на Областна администрация.

Вятърът е отнесъл и покрива на триетажна къща в смолянския квартал „Райково". Домът на семейство Илчеви, който се намира на ул."Георги Русев", е останал без покрив рано сутринта в четвъртък. Няма пострадали хора.


Много къщи без покриви има в село Турян, съобщава зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова. „Вече нямаме връзка с доста населени места, клетките на мобилните оператори не работят. Затворени са детските градини и училища в Смилян, Момчиловци и Ряка", добави Цекова. Според нея, от 12 до 14 часа се очаква още по-силен порив на вятъра, като се умоляват хората да не напускат домовете си. „От Обсерваторията в „Рожен" ни съобщиха, че са измерени пориви на вятъра от 65 км/ч. Очакваме влошаване на обстановката", добави инж. Цекова.
 

Населени места без ток и с поражения има в община Баните, като главната причина за липсата на електричество са скъсани далекопроводи, вследствие на паднали и изкоренени дървета.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ