Първите прояви на циклона вече се усещат на остров Закинтос и постепенно ще се разпространят в Йонийска и други области на Западна Гърция, пише Труд бг.

Утре, средиземноморският циклон "Янос" ще засегне островите в Централна Йония и крайбрежната част на Западна Гърция с вълни, чиято височина ще достигне 7 метра.

Поради очакваните много интензивните явления, училищата ще останат затворени утре в цяла Западна Гърция. за движение по магистралите ще бъдат обявени спешни мерки. Областите, които ще попаднат в окото на циклона, вече е обявено извънредно положение.

По-рано днес, заместник-министърът на гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас от Центъра по гражданска защита, където се проведе широкообхватно заседание, регионите на Илия, Ахая, Аркадия, островите Итака и Закинтос бяха обявени в състояние на "специална мобилизация на гражданската защита". 

Според г-н Хардалиас целият механизъм е в режим на готовност. "Това е трудна ситуация, явление със специални елементи", заяви той и отбеляза, че „състоянието на специална мобилизация на Гражданска защита“ е предвидено от новия закон в случай, че съществува заплаха от сериозна опасност.

Фериботните връзка в Западна Гърция са преустановени. По-специално, ффериботите, обслужващи маршрутите Кефалония-Килини и Итака-Сами-Патра, ще останат акостирани в пристанищата днес, 17/9, поради бурните ветрове, които духат в района.


За утре ще има допълнително съобщение, тъй като няма яснота. Откритите ветрове на остров Закинтос достигат до 8-9 Бофорт, което прави невъзможно корабите да отпътуват от пристанищата.

Очаква се, силата на ветровете да надвиши 10 Бофорт, което означава, че очакваните пориви ще със средна срокост 130-150 км/час, а могат да минат 200 км/ч. Валежите  могат да надминат 300 л/кв.м.

Бурята ще предизвика наводнения и материални щети. Циклонът "Янос" може да се превърне в един от най-мощните средиземноморски циклони в историята. Очаква се минималното централно налягане да спадне до 980 mbar, като ветровете достигат до ветровете, духащи при ураган от категория 1. 

Веднага щом „фронтът“ на циклона се докосне до сушата, „ще трябва да се внимава на бреговете, тъй като вълната ще се надигне.

Тогава ветровете ще стихнат, но ситуацията ще бъде трудна, поради комбинация от явления ", предупреждават метеоролози.

От тел. 112 на гражданска защита на голяма честото изпращат предупредителни съобщения на гражданите относно движението на циклона.

Още вчера по време на извънреден брифинг зам. министър Хардалиас апелира към гражданите да залостят врати и прозорци и да не излизат, докато циклона премине. Да се напуснат приземни и подземни помещения, както и райони в близост до море и рискови такива.

Желателно е българските граждани в Гърция, както и туристи да следят информационния поток и да спазват наредбите на гражданска защита. 

Очакват се наводнения и бедствия невиждани от 1995 г. насам. Може да има временни прекъсвания в електричеството, водоснабдяването и телекомуникациите, докато, както спомена г-н Хардалиас, възможни са падания на дървета и стълбове поради силните ветрове, които ще духат.

Министър Хардалиас призова гражданите, особено в районите, които ще бъдат засегнати първо, да останат в пълна готовност и да следват инструкциите на Гражданска защита.

Първо, „тези, които живеят или се намират в райони, които е имало наводнения в миналото или са в близост до реки, порои или брегове, да не остават в мазета, полусутеренни или приземни етажи“, каза г-н Хардалиас и посъветва гражданите, живеещи в сгради в близост до брегове, да помислят да останат другаде през кризисните метеорологични дни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ