Най-малко шестима души загинаха, а други 10 бяха ранени, след като ледник в северните Италиански Алпи се срути и предизвика лавина, съобщи Франс прес. Според италианските служби за спешна помощ има десетки изчезнали.

Ледникът Мармолада се издига на 3300 метра и е един от най-високите в Доломитите - част от Италианските Алпи

(Кадър от видеоклип, предоставен от Италианската алпийска спасителна служба, показва срутването на леда на Мармолада, Тренто, Италия, 3 юли 2022 г.)

Възможно е рухването на ледената маса да е свързано с необичайно горещото за сезона време в Италия.

Говорител на спасителните служби каза за телевизия РАИ, че тези дни на върха на ледника са измерени 10 градуса, което е изключително висока, анормална температура, отбелязва АП.

При срутването на ледника Мармолада са спасени 18 туристи, загинали са 6, 10 са ранени, издирват се 15 души. Нещастието се е случило на 3 200 метра височина. С настъпването на нощта спасителните действия бяха прекратени. 

Големият леден къс смесен със скални отломъци се е откъснал близо до върха Пунта Рока, където минава обичайния маршрут към него, по който са се изкачвали групи от туристи -  сред тях и чужденци.

Очевидци от хижа разказват за силен шум, типичен при свлачища и маса движеща се с висока скорост, която според експерти е била към 300 км/ч.   

Спасителни алпийски екипи и хеликоптери веднага са влезли в действие, като работата им е била затруднена от нестабилността на терена поради високите температури и от възможни нови срутвания, съобщава БНР.

Големият италиански алпинист Райнхолд Меснер каза, че срутванията от ледниците се дължат на затоплянето, но добрият планинар не ходи по такива места през този период.

Прокуратурата на Тренто започна разследване за отговорност при злополука срещу неизвестни лица. Премиерът Марио Драги, министри и политици изразиха съболезнования за жертвите.