Излет по случай сватбата на млада двойка се превърна в кървав кошмар, при който загина братът на булката и още един човек, а самата тя, мъжът й и техни приятели пострадаха, съобщават от Глас Нюз.

Фаталният инцидент се е случил в Украйна и е причинен от избухнала мина от времето на Първата световна война.

Лидия Макарчук и съпругът й Норберт Варга се оженили във Великобритания, а после решили да направят пътешествие до родината на Лидия Украйна. Там смятали да отидат на поход сред природата, където да къмпингуват. Избрали красиво място в района на Карпатите. Вечерта заедно с 12 приятели решили да запалят огън и да са насладят на мястото.

Всичко било прекрасно до около девет часа. Тогава почти всички били около лагерния огън, говорили си и пиели чай, но се случило немислимото – взрив разтресъл мястото и започнала борба за живот.

Причината била мина, останала в земята от настъпателна операция на Русия от времето на Първата световна война.

Агонията продължила няколко часа, докато най-накрая били настанени в болница. През това време трябвало да видят смъртта на 29-годишния брат на Лидия и страданията на всички останали.

Варга извадил късмет, преди взрива отишъл да вземе фотоапарата си от палатката, там бил застигнат от оглушаващия взрив.

“Оправях екипировката си, когато чух експлозията и викове пронизаха тишината. Хукнах към мястото, викайки името на Лидия”, разказва той.

По това време тя била точно до огъня. Взривът й причинява множество разкъсни рани. “Изведнъж за секунда почувствах сякаш някой ме удря с камък в лицето и по специално в носа”, разказва тя.

“После се почувствах оглушена, чувах единствено себе си. Обърнах се и закрих лицето си с ръце, започнах да плача. След това осъзнах, че не съм сама. Всички около мен викаха, всички ги болеше”, разказва 31-годишната жена.

Когато съпругът й я открива, гледката е страшна. Лидия има рани от шрапнелите по лицето си, а един от тях е наранил окото й.

Ръцете й са нарязани, като на места се виждат костите. Краката й са пострадали, а част от мускулите буквално липсват.

През това време тя трябвало да чуе и предсмъртните викове на своя брат Мирослав, който е ослепен от избухналата мина.

“Единствено съжалявам, че не успях да му кажа, че го обичам”, казва тя.

На медиците са им нужни 90 минути, за да стигнат до местопризшествието. През това време младият мъж и още един човек умират. Варга се е опитал да облекчи мъките му, но усилията му са напразни.

“Пробвах да превържа главата му и да го сложа в противошокова поза, но беше прекалено късно. Бори се за живота си близо 2 часа. Още мисля какво можеше да направя. Защо не умрях аз? Защо те? Най-близкото изживяване до случилото се беше някой военен филм. Никога няма да го забравя”, споделя Варга.

Макарчук и останалите пострадали са настанени в украинска болница четири часа след трагедията. Лидия се възстановяна и вече може да ходи по малко. Очаква следващия месец да може да отпътува за Унгария, където да предприеме лечение на окото си. След това ще се завърне във Великобритания, където живеят заедно със съпруга си.

Близки на пострадалите търсят помощ за покриване на медицинските разходи и са създали страница за набиране на средства в GoFundMe.