Глобалното затопляне ще отстъпи от само себе си, уверен е американският президент Доналд Тръмп.

"Ще започне да става по-прохладно. Просто следете. Не мисля, че науката наистина знае", казал е Тръмп в понеделник на среща с ръководството на щата Калифорния, където бушуват горски пожари.

Думите му бяха разпространени от пресслужбата на Белия дом.

По-рано беше съобщено, че 22 души са загинали в пожарите в Калифорния. Според пожарната служба на щата, през уикенда са действали 29 големи пожара, като през последните няколко седмици са били унищожени над 4000 сгради и са изгорени 1,2 милиона хектара. Смята се, че климатичните промени са причината за пожарите.

Преди това американската национална метеорологична служба съобщи, че на 16 август в района на Националния парк "Долината на смъртта" в Калифорния е регистрирана температура от 54,4 градуса по Целзий, което може да се окаже рекордно за щата.

Както се прогнозира от метеоролозите, топлинната вълна е продължила да се движи по западното крайбрежие на САЩ. Топлината натоварва електрическата мрежа на Калифорния, което е довело до прекъсване на електрозахранването. Губернаторът на щата Гавин Нюзъм обяви извънредна ситуация на 18 август поради екстремните горещини и пожари.

Превод и редакция: БЛИЦ