Съпругата на удавилия се в река Искър край Мездра миналата година спелеолог и водолаз Петър Христов поиска от магистратите от окръжния съд във Враца да открият и накажат отговорните за смъртта на мъжа й. Това съобщава BulNews. 

По жалбата на вдовицата А.М. е образувано дело, след като разследването за смъртта на съпруга й, водено срещу неизвестен извършител, било прекратено.

Последна СНИМКА на удавилия се спелеолог Петър Христов, приятели разплакаха мрежата с прощално ВИДЕО 

В нея почернената жена посочва, че случаят с починалия й мъж не е изяснен и е нужно да бъдат събрани допълнителни доказателства за лицето, изработило дървения сал, от който е паднал мъжа й, както и за качествената му изработка.

Инцидентът стана на 30 юни миналата година. Христов загина по време на подготовката за екстремно спускане по въжен тролей. Удавилият се баща на две малолетни деца се качил на сала със свои колеги, но не си сложил спасителна жилетка. Изненадващо салът загубил баланс и се преобърнал, като четиримата пещерняци паднали във водата. Христов започнал да се носи по течението на реката и изчезнал много бързо от погледите на колегите си, които успели да се хванат за плавателния съд. Удавилият се бил опитен водолаз и плувец, но нямал късмета на приятелите си и силното течение го отнесло. Като видял преобръщането на сала и как водата го влачи, негов колега от брега тръгнал да търси Петър с моторна лодка, която обаче не запалила и се наложило да гребе с греблата. Докато го настигал, мъжът забелязал, че колегата му прави неуспешни опити да се задържи за клони на дърветата. След като го подминал на около 50 метра, обърнал лодката и зачакал Христов да го пресрещне и да му помогне да се качи при него. Удавникът обаче така и не се появил и колегата му си помислил, че е успял да се добере до брега и се върнал при сала, където помогнал на останалите трима да излязат на брега.

Печална новина от последните минути! Намериха тялото на изчезналия водолаз (СНИМКИ) 

Когато разбрали, че Христов не е излязъл от реката всички тръгнали по течението й да го търсят. Подали сигнал и на тел. 112 и на пожарната в Мездра, където обаче нямали оборудване за водно спасяване и не предприели действия за издирването на мъжа във водата. През следващите дни членовете на пещерния клуб издирваха колегата си, включително и с наблюдение с дрон, но не го открили. Трупът му бе намерен едва на 4 юли от водолази от сектор „СОД“ при пожарната в Монтана на водосборния пункт на решетката на ВЕЦ – Царевец.

От разследването станало ясно, че членовете на пещерния клуб работили на доброволни начала, с цел популяризиране на дейността им. Като причина за смъртта на Христов, решаващият прокурор е приел единствено самонадеяността както на пострадалия, така и на останалите членове на пещерния клуб. Именно поради тази причина магистратите върнали делото на прокурора за събиране на още доказателства, от които да стане ясно какви задължения е имала фирмата, наета да изпълни атракциона и която е потърсила за помощ пещерния клуб. Кой е имал задължение да следи обезопасени ли са лицата, извършващи тестването на съоръжението, както и какъв е бил максималният товар, който е могъл да поеме сала, използван от пещерняците. Не е ясно и дали са били инструктирани те за работа в екстремни условия и кой е отговарял да се спазват тези изисквания.

Според магистратите отговорите на тези и други въпроси са от съществено значение за правилното приключване на наказателното производство. Именно поради тази причина разследването е подновено, като специализирана техническа експертиза трябва да каже каква е причинило обръщането на сала във водата и смъртта на Христов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!