Липсата на маркировка и информационни и указателни табели е причината тримата туристи да се изгубят в участъка между хижа „Амбарица” и хижа „Добрила” и двама от тях да загинат, категорични са опитни планинари.  В гъстата мъгла те са поели вместо към хижа „Добрила”, която е била само на час, час и половина път от тях,  в посока към връх  Малкия Купен, пише "Марица".

Инцидентът е станал на около 100-тина метра от пътеката в стръмен улей. Туристите  са били много изтощени от броденето без посока в мъглата в продължение на часове.

Както БЛИЦ писа планински спасители свалят към Сопот телата за загиналите в Стара планина мъж и жена.  Двамата са съпрузи, по на около 55 години. Те са от Ловеч. Жената е лекарка. Семейството е обичало излетите в планината, понякога двамата, а понякога със сина им. Те правили излет до хижите „Амбарица” и  „Добрила”.

Миналия ден съпрузите от Ловеч пристигнали заедно със своя състудентка и близка семейна приятелка, която е от Варна. Тримата имали намерение да направят преход от „Амбарица” до „Добрила”. Скоро след като потеглили към „Добрила” обаче паднала гъста мъгла. Поради липса на указателни и информационни табели тримата поели в грешна посока. Те са разбрали, че са объркали посоката . Съпрузите от Ловеч се обадили на сина си, за да съобщят, че имат проблем.  През това време те продължили да се движат. Жената се подхлъзнала и паднала в улей на около 100 метра от пътеката. Съпругът и веднага се спуснал след нея. Той обаче си счупил крака. Вероятно е имал и други травми.

Предполага се, че жената е починала на място, а той след това. След разговора с родителите си синът на ловчанлиите веднага поел към Балкана. Той сам открил телата на родителите си. 

Липсата на указателни и информационни табели по билото на Балкана наистина е сериозен проблем, потвърдиха хижари от Централна Стара планина. Има колове, но няма табели с надписи и ако човек се изгуби няма как да се ориентира, особено в мъгла.

Десетки хора се губят всяка година, повечето имат късмет да се оправят. В този случай, ако по пътеката имаше нужните табели с информация,  хората щяха да са живи и здрави, тъй като те са били само на час –час и половина от хижа „Добрила”, коментират планинари.