В мрежата се появи видеозапис от това как венецуелски изтребители Су-30 прехващат разузнавателен самолет на САЩ. Американският EP-3 е забелязан в небето над Каракас. Венецуелските изтребители излетяли, за да определят на кого принадлежи самолета и да го придружат в границите на страната.

Южното командване на американските въоръжени сили на своята Facebook страница заявява, че венецуелският изтребител Су-30 руско производство е "придружавал агресивно" самолета на САЩ EP-3 Aries II.

Според информацията на американските военни, полетът се състоял на 19 юли над Карибско море, където американският самолет извършвал "международно призната и одобрена мисия". От командването съобщават, че съпровождането не е станало на безопасно разстояние и е носело заплаха за американския самолет и неговия екипаж.

"Това действие демонстрира безотговорната военна подкрепа от страна на Русия за незаконния режим на Мадуро", се казва в съобщението.

В допълнение, според командването, подобно поведение показва безразсъдността на самия венецуелски лидер.

По-рано венецуелското министерство на отбраната обвини американския самолет, че е нарушил въздушното пространство. Според изявлението на латиноамериканската държава, самолетът на Съединените щати е навлязъл във въздушното пространство на Венецуела, без да посочва честотата си и без да спазва необходимите процедури.

Превод и редакция: БЛИЦ