Появиха се смразяващи кръвта кадри и нови разкрития, свързани с взрива край руския град Архангелск. Русия потвърди, че нивата на радиация в околността са се повишили до 16 пъти след взрива край Архангелск.

Взрив в руско поделение, има жертви и повишена радиация

Първоначално министерството на отбраната заяви, че фоновата радиация е останала нормална след инцидента в четвъртък, но градските власти в Северодвинск в Северна Русия заявиха, че има кратък скок в нивата на радиация.

Greenpeace пък заяви, че нивата на радиация са се увеличили 20 пъти.

Руската държавна агенция за времето Росгидромет уточни, че нивата на радиация са се повишили от 4 до 16 пъти.

БЛИЦ припомня, че на 8 август имаше експлозия във ВМС тестов обект в Северна Русия, при която загинаха петима души, а от "Росатом" потвърдиха за смъртта им.

Взривът е станал при тест на ракетен двигател. Няколко дни по-късно стана ясно, че малък ядрен реактор е причинил взрива край Архангелск. 

Днес пък американският президент Доналд Тръмп разкри огромна тайна след взрива на ядрената ракета в Русия.

Руската агенция за ядрена енергетика призна, че експлозията е довела до скок на нивата на радиация в района на Архангелск. Самият взрив бил причинен от инцидент по време на тест на "изотопния източник на енергия за ракетен двигател с течно гориво".

Тайнствената експлозия в Архангелск била като в Чернобил

Министерството на отбраната на Русия заяви, че двама души са били убити, а шестима са ранени при изпитателен тест на ракетния двигател с течно гориво. Ранените включват служители на министерството и граждански изпълнители.

"Росатом" съобщи плашещи подробности за взрива в Севернодвинск

По-късно "Росатом" каза, че петима от инженерите му са загинали, докато тестват системата за реактивно задвижване, а ударната вълна от самата експлозия е хвърлила няколко работници в морето. Други 15 са "получили сериозни дози радиация".

Жителите на Архангелск, който станали свидетели на взрива и последвалото извозване на ранените и загинали работници, забелязали, че лекарите и шофьорите на линейките носят специални костюми за химическа защита, а самите спешни автомобили също били "специално" оборудвани.

 

Адският взрив принудил над 16 500 души да напуснат домовете си.

Изявлението беше първото потвърждение на експлозията. Местните власти в близкия Северодвинск, който е обитаван от над 183 000 души, съобщават за краткосрочен скок на нивата на радиация след експлозията, но заявиха, че това не представлява опасност за здравето на жителите.

Експлозията увеличила нивата на радиация в града за около половин час, което противоречи на твърденията на официалното министерство на отбраната, че не е имало повишаване на нивата на радиация. След това нивата на радиация са спаднали до нормални граници.

Изявление, публикувано на уебсайта на Северодвинск за пика, е изтрито, което заличава част от единственото официално потвърждение, че инцидентът изобщо е станал.

Жителите в няколко града се запасяват с йодни таблетки, които често се използват за ограничаване на ефектите от радиационното облъчване.

Мистерия: Изтича ли радиация след експлозията в руска военна база до Архангелск! СНИМКИ

Управителят на Архангелск Игор Орлов обаче заяви, че евакуация не е необходима.

Русия също затвори част залива в Бяло море за цивилен трафик. Ограничението важи за един месец. Това обаче предизвика спекулации, че или водата е била замърсена, или че е започнала операция за издирване на още загинали.Междувременно в социалните мрежи се появиха зловещи видеа, уловили момента на радиоактивната експлозия.

На някои кадри се вижда огненото кълбо, придружено от "ядрена гъба".

Преводи  редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!