Ново проучване показва покачване на подкрепата за новата политическа сила "Продължаваме промяната", създадена от бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Готови ли сa с листите в цялата страна?

"Да, доста сме готови, водачите във всяка една от областите са ясни, както и няколко човека под тях. Хората, които се присъединиха към "Продължаваме промяната", имат много специфичен профил. Те са родом от местата, където ще бъдат. Не ги слагаме някъде другаде. Всеки е успял в неговата си дейност, която е правил извън политиката", каза Кирил Петков пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че това са независими хора, които не могат да се купят от никого.

"Те самите казват: "Писна ни да стоим отстрани, готови сме да бъдем част от промяната, вярваме ви". Някои от тях ще ги видите, че са национални богати. Някои са познати на локално ниво, но където са познати на локално ниво, не са познати с партийни дейности по никакъв начин. Обикновено имат собствен бизнес или са професори. В Русе ще е собственикът на "Еконт".

Човекът от Монтана е бизнес дама, която има собствен бизнес, говори пет езика, тя е била световен шампион по плуване", допълни Петков.

И призна, че е имал страх да влезе в политиката.

Интересен факт е обаче, че спортни експерти не си спомнят някога България да е имала световна шампионка по плуване.

"Този страх беше, че един ден ще стоя на плаж "Корал", всичко ще ми е наред, бизнесът ще ми върви перфектно, и ще си кажа: "Имах възможността да направя промяна, но ме достраша. Или си оптимизирах комфорта". Избягах от тази картинка. Искам сега да знам, че с хора, на които много разчитам, сме направили най-доброто, което можем, за да постигнем това, в което вярваме. 

Имаше един директор в Министерството на икономиката, който каза: "Кириле, ти си 28-ият ми министър. Но ти реши заедно с твоите колеги да направите истинска промяна. За първи път от 28 министри решихте да тръгнете срещу интереси, които не са пипани", сподели един от лидерите на "Продължаваме промяната".

По думите на Петков хора, които са били цял живот в системата, са видели съпротива от т.нар. "лоши герои".

Бившият икономически министър загатна, че двамата с Асен Василев ще са водачи на листи в София.

Асен Василев проговори как ще въвежда еврото у нас и ще ликвидира частните учители

"Въпреки че съм родом от Пловдив, цял живот съм живял в София. Не само мислим, че ще се изправим срещу най-големите, а смятаме и да ги бием. И не защото искаме да се чувстваме победители за себе си, а защото вярваме, че времето на България да направи стъпка напред е дошло. Ние с него обикаляме цялата страна и нямаме специални зали. Най-голямата тема, която обсъждаме с хората, е цената на тока. Това ги интересува ужасно много.

Най-важното е наистина да го решим този проблем, защото само да преразпределяме парите не е добра практика. Другият проблем, който имат, е как може да ги освободим от местните феодали. Това е един голям риск, който те виждат. Какво е да си местен феодал? Да си над закона и да си правиш каквото си искаш. И да си получаваш обществени поръчки, както и да си част от една бизнес схема, която е свързана с държавата. И третата точка, която обсъждаме с тях -  как да се вдигне истинското производство на България", посочи Кирил Петков.

БЛИЦ припомня, че и във вторник Петков се размечта за голям пост, казвайки, че е "готов да стане премиер".