"Тестът за антитела трябва да бъде безплатен. Хората с антитела трябва да влязат в програма, еквивалентна на тази на ваксинираните, с ясна специфика.

Въпросните хора трябва да се тестват на всеки три месеца. Ако и тогава човекът има повече антитела, следва да получава зелен сертификат за още шест месеца". Това заяви в ефира на предаването "Твоят ден" Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

Изтъкнати наши специалисти обаче смятат, че наличието на антитела изобщо не е основание за издаване на зелен сертификат. 

„Организмът бързо забравя срещата си с коронавируса. Антителата са най-различни видове, а тестовете не дават достатъчно достоверни данни за тях“, каза днес вирусологът доц. Любомира Николаева – Гломб във връзка с това защо тестове за антитела няма да се признават за т. нар. „зелен сертификат“.

„Няма смисъл да си правим тестове за антитела, които ги има в България. Те не са надеждни. Истинските тестове за антитела са много скъпи и изискват следващо ниво на защита, каквито в България нямаме, допълни доц. Гломб.  

Проф. Аргирова обясни защо наличието на антитела срещу К-19 не е достатъчно за зелен сертификат

"При ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса.

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване", обяснява от своя страна проф. Радка Аргирова.

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу КОВИД-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Кирил Петков коментира и казуса с "двойното му гражданство". И подчерта, че е притеснен, че не му е поискано становище.

"Не знам защо е това бързане преди изборите. Не би трябвало тази тема да се използва предизборно." 

Той опроверга информациите, че е бил управител и собственик на три компании, докато е изпълнявал длъжността служебен министър.

Лъсна нова нагла лъжа на Кирил Петков, докато бил министър на Радев ДОКУМЕНТИ

Относно присъствието на Ицо Хазарта в листите на "Продължаваме Промяната" Петков разкри, че изпълнителят ще бъде полезен в "следучилищната дейност".

Кирил Петков допълни, че иска Мика Зайкова да бъде каналът за комуникация между ПП и "Има такъв народ". По казуса с финансирането на предизборната компания той увери, че средствата идват само от негови познати IT компании. А броят на членовете на формацията към момента е 240.