Председателят на ПГ на "Има такъв народ" категорично отрече появили се спекулации, че партията на Слави Трифонов се е отказала от въвеждането на мажоритарен вот.

"Днес беше първото заседание на новото народно събрание и първата среща на гербаджиите с реалния свят. След заседанието се разбрахме с останалите парламентарни групи, без ГЕРБ, да си останем в истинската сграда на Народното събрание и второ по Великденските празници да няма 10 дневна парламентарна ваканция. Ще сме като всички останали хора", заяви в началото на предаването "Студио Х" по 7/8 TV Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ" и зам.-председател на партията.

"Забелязах, че някакви хора от бившите управляващи се упражняват в словоблудство, че сме се били отказали от мажоритарния вот. Това е нелепо. В момента ние внесохме проект за Изборен кодекс с най-належащите поправки – например махане на тавана на избирателните секции, само машинно гласуване, въвеждане на видеонаблюдение, възможност българите зад граница да гласуват и по пощата, разпускане на ЦИК и нов избор на нова Централна избирателна комисия.

При обсъждането в правна комисия ние ще искаме на следващите редовни парламентарни избори да се гласува с мажоритарна избирателна система в два тура", заяви Тошко Йорданов в началото на предаването.

"Разбира се, това върви и с промяна на избирателните райони от 31 многомандатни на 240 едномандатни, като част от тях трябва да са за чужбина.

За това трябва технологично време за преразпределяне на избирателните райони. За целта трябва да бъдат изчистени избирателните списъци, да има преброяване на населението за да знаем колко българи живеят в България, колко в чужбина и къде точно, защото от това зависи броят на избирателните райони зад граница. Това е работа , която трябва да бъде направена качествено", каза още той.

И продължи:

"От друга страна, ако се наложат предсрочни избори, защото знаете, че партиите на протеста нямат мнозинство, ние не можем да си позволим избори по сегашния Изборен кодекс".

"Изборите трябва най-накрая да бъдат честни. Затова ние ще направим първо най-важните промени в сегашния кодекс и след това ще пристъпим към работата по въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура", каза той на финала". 

От което обаче не се разбра какво ще стане с мажоритарното гласуване, ако на предсрочни избори партиите на протеста отново не съберат достатъчно солидно представителство в парламента или пък се представят по-зле от сега.

И какво точно отлага въвеждането на мажоритарния вот след като днес днес новата шефка на парламента бе избрана с внушително антиГЕРБ мнозинство, способно да приеме и всякакви други закони, предложени от "Има такъв народ".

А конкретно за мажоритарното гласуване и ГЕРБ изрази твърда готовност да го подкрепи. Т.е. то може да бъде прието единодушно още сега, а технологичните подробности като новото райониране, изчистване на избирателните списъци и пр. да се изпипат впоследствие.