Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 14 ноември, когато е насрочен първият тур за президентските избори. Това е датата, която снощи е обединила мнения на “Дондуков” 2, твърди “Труд”.

БЛИЦ уточнява, че по-рано днес лично държавният глава потвърди новината.

Още в петък сутринта президентът Румен Радев обяви, че разпуска парламента “до дни”. БЛИЦ припомня, че това се случи по време на изслушването на новия член на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на “Има такъв народ” Гергана Стоянова.

“Разпускането на Народното събрание е въпрос на дни”, отбеляза държавният глава, като отново не конкретизира дали това ще се случи идната седмица, за да насрочи предсрочните избори за парламент на 14 ноември, или ще “тупа топката” за предсрочния вот евентуално към датата, определена за втори тур на президентските избори - 21 ноември.

“Президентът Румен Радев трябва да разпусне 46-ото Народно събрани не по-късно от идната седмица и то до 16, максимум до 17 септември, за да може предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с датата от първия тур на президентските на 14 ноември”, обясни пък бившият конституционен съдия, който е ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Пламен Киров.

Той припомни, че според чл. 64, ал. 3 “избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”.

“На консултациите, които бяха проведени с ЦИК в президентството, останах с впечатлението, че президентът се колебае между двете дати - 14 и 21 ноември”, заяви Емил Войнов, зам.-председател на ЦИК. Но припомни, че от гледна точка на организацията на избори 2 в 1 обаче от ЦИК вече на няколко пъти обявиха, че предпочитаната дата е именно 14 ноември.

Разяснителната кампания за изборите 2 в 1 за 14 ноември ще бъде по-дълга и хората ще могат да разберат спокойно как ще гласуват. Ако датата за изборите за парламент бе 21 ноември, тогава и при евентуален втори тур на предсрочните избори, разяснителната кампания щеше да е много по-кратка - буквално в рамките на седмица.

Конституционният срок за датата на парламентарните избори е два месеца, но сроковете по Изборния кодекс ограничават насрочването на предсрочния вот, припомниха юристи.

Пак според изборния закон, гласуването е възможно само в неделя. Видно от чл. 11 на Изборния кодекс, например, Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден. Областните управители от своя страна трябва да насрочат консултации за състав на РИК също до 57 дни от изборния ден.

План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден, според чл. 18 от Изборния кодекс. А не по-късно от 50 дни преди изборите, кметовете на общини трябва да образуват със заповед избирателните секции на територията на общината и утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес.

След като стана ясно, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 14 ноември, то президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента на 14 септември или буквално ден-два след тази дата, посочиха от своя страна юристи от парламентарните партии.

По същество президентският указ за разпускането на парламента трябва да съдържа 3 компонента - постановяване за разпускане на парламента, насрочване на датата за нови избори и състав на служебното правителство. Няма пречка в два поредни указа, но от една и съща дата, държавният глава да разпусне парламента, да насрочи избори, а в следващия си поред указ да определи състав и на служебното правителство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!