Петър Волгин, който е на втора позиция в евролистата на „Възраждане“, беше гост вчера в собственото си предаване по БНР. Той седна на стола на интервюирания, а въпросите му задаваше неговата колежка Силвия Великова!

Двамата радиоводещи на предаването „Политически НЕкоректно“ по „Хоризонт“ направиха спектакъл, тъй като е малко необичайно Волгин да бъде в ролята на разказвач на собствените си планове, пише "Епицентър".

„Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма и средствата на журналистиката не са достатъчни“, заяви Петър Волгин, като обясни кое го е накарало да приеме поканата на „Възраждане“ за участие в евроизборите.

Той се обоснова, че „Възраждане“ е единствената партия, която има смелост, и въобще смее да се опълчи на статуквото.

Не само на българското, но и на европейското статукво. „Как няма да харесвам партия, която Урсула фон дер Лайен не харесва и се страхува от нея“, уточни Волгин иронично.

Темата за трудния избор дали да останеш на работа или да изразяваш свободно мнението си е фундаментална за професията журналист.

Силвия Великова обясни на слушателите, че именно присъствието на Петър Волгин в БНР е доказателство, че има плурализъм.

Но Волгин определи спряното интервю с руския посланик Митрофанова като „най-ярката проява на цензура в последните 35 години в България“.

Той отбеляза, че в момента има „цензурно менгеме“. На провокативния въпрос на водещата дали Волгин смята да усвои лексиката на „Възраждане“ кандидатът за евродепутат отговори, че ще продължи да бъде „политически НЕкоректен“.

И посочи, че при разговорите си с председателя  на „Възраждане“ Костадин Костадинов са коментирали свободата на себеизразяване и условията на политическо взаимодействие. 

„Можеш да правиш всичко, което поискаш, и да бъдеш толкова некоректен, колкото си сега!“, това са били думите на Костадин Костадинов към Петър Волгин, когато са обсъждали възможността Волгин да участва в листата на „Възраждане“.  

Кога Волгин е решил, че може да смени попрището си на журналист с това на политик?

„Това стана пред очите на всички“, заяви Волгин. И добави: „Ние не сме в нормална ситуация. Ако искаме да запазим малкото останала свобода на словото, ние трябва да изпращаме в българския парламент, както и в европейския хора, които обичат свободата. Защото ние всъщност непрекъснато изпращаме хора, които не обичат свободата.

Които просто слушат и изълняват нареждания. Виждаме едни хора, които са сложени там, за да натискат копчета.

А аз искам хора, които да отстояват правото на различност. Трябва да се съпротивляваме срещу начина, по който ЕС изглежда в момента. Защото този ЕС в момента няма нищо общо със съюз на свободни, независими държави. ЕС се е превърнал в механизъм за смачкване на различието..

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук