Ние сме близо до хората, които искат да свършат работа. Понеже в страната има много хора, които говорят, а не вършат работа. Искаме да спрем с формирането на нови политики и да следим реализирането на старите. България има перфектно законодателство, но то не се спазва. Така няма да имаме грам напредък.  

Това заяви в ефира на Нова тв съпредседтаелят на изненадата на отминалия вот - партия "Величие" - Ивелин Михайлов, попитан какво ще прави неговата партия в парламента. 

"Знаем конкретните проблеми, именно НС като контрол на изпълнителната власт да установи, защо се случва това нещо. Това не означава ревизия. В България има установени процеси. Казваме какво конкретно трябва да се промени и кое не работи спрямо закона, за да може да го променим", каза още той.

"Не познаваме в момента самите желания на другите партньори, основната ни функция е да работим за България, но не сме видели някой да го прави това нещо", каза още Михайлов. 

"Възраждане" - конкурент или приятел? 

По думите на Михайлов "Величие" не са проруска формация.

"Строго пробългарска формация сме. Насочени сме към икономиката на България, която трябва да започне да продуцира, за да осигури правилните пороцеси в страната. Имаме проблеми с кадрите, с образованието. 

По линия на Украйна ние имаме една линия - неутралитет. Ако на Костадинов е да помагаме на Русия, ние сме на различна позиция. Не сме и на позиция да помагаме на Украйна, ние нямаме такава възможност. В момента войната не е толкова на военни сили, колкото на икономика на двата блока.

Нашата икономика е разсипана. Ние сме "за" оставане в НАТО и ЕС. Не сме евроатлантици, а сме българи. Намираме се в дадена ситуация и смятаме, че за нас това е най-доброто решение", обясни Михайлов. 

Може ли ГЕРБ да са им партньори?

"Националната политика на ГЕРБ в момента е убийствена за Ветрино. Затова ви казвам, че има разминаване между това, което се говори и прави", обясни той. 

Михайлов отрече да създава частна армия 

"100% не. Това е едно от внушенията, което убива частния бизнес. Когато има някакви интереси, които нарушават интересите на олигархията, това, което правят, е да създават такива внушения. Всеки журналист може да отиде изненадващо и да провери. Ние не сме скрити в гората", отговори той. 

"Клуб "Юнак" е спортен клуб, който организира маратони и други прояви. Нося електрошок за лична защита", каза още съпредседателят на "Величие". 

Сигналите срещу неговия бизнес той коментира така:

"От кръга "Капитал" искат да поставят ветрогенераторни перки и пускат сигнали към прокуратурата, а прокуратурата просто трябва да ги провери". 

"Пазителите" са охранителна фирма само с 4 пистолета, добави той. 

"Аз съм комплексен бизнесмен. Имаме много бизнеси. Когато в България няма кадри и ако нещо ти липсва, човек сам трябва да си го създаде", каза още Михайлов, коментирайки широкия спектър от бизнеси, в който е въвлечен. 

Той отрече също, че Историческият парк е пирамида.

"Историческият парк е приключил изграждащата си дейност през 2019 година. Оттогава няма продаване на акции. Всичките акционери се събраха през 2024 година и казаха, че не са излъгани", подчерта той. 

В разговора тогава се включи ядосано и другият съпредседател на "Величие" полк. Георги Марков. 

"Не разбрах за какво говорим, откакто сме седнали тук. Броят се резултатите, ние не водим политически разговор. То времето свърши", ядоса се той. 

"Парламентарната република не се управлява от парламента. Трябва да върнем парламентарната република на дневен ред. Второ, да осветим процесите, чрез които се взимат управленските решения", обясни той основните задачи на "Величие" в НС. 

"Сега в моментът, при тази позиция, няма да сме фактор да определяме правителството. Чисто коалиционно - не. Тематично, ако въобще бъде формирано правителство, защото имаме сигнали за други процеси, по-скоро искаме да осветяваме процесите, които касаят вътрешна политика в България.

А не да позволяваме на хора, които да външна политика, правят отвратителни неща във вътрешната. Да си говорим кой е русофил или русофоб, а междувременно хора умират по болниците", обясни още Марков, притиснат от водещите по темата Украйна и как трябва да се държи нашата страна в конфликта с Русия. 

"Темата за корупцията за нас ще е номер едно. Хората не умират от глад заради външната политика, умират заради безобразията във всички системи, които касаят вътрешната политика", категоричен бе той. 

Тук се включи и Михайлов.

"Искате ли България да тегли кредити, за да дава пари, за да дава навън, при положение, че сме фалирали тотално. България като държава. Тя няма възможност да си изпълнява основните функции като такава. Няма парични потоци. Това се вижда в БДЖ, в здравеопазването. Данните за доходите са манипулирани. Държавата тегли кредити, за да покрива стари задължения и няма нито едно вложение, с което ние да си повишим като държава прихода", каза той. 

Вървим по пътя на Гърция, подчерта Михайлов.

Лявата политика с десни средства бе 12 милиарда за една година. Три такива заеми и ние сме във фалит. Ние сме на стъпки да направим неща, които нито един разумен човек или държава не прави. Макрорамката ни е добра, но това не е достатъчно. Инфлацията 3.5% ли е, както я обявяват, добави на свой ред Марков. 

Ще подкрепяме само определени закони, заключи Михайлов.