Катастрофа с 8 коли в центъра на София предизвика задръстване в пиковите часове. При инцидента пострадаха четирима души, а сред тях и две деца. На бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ бетонните колчета са пометени.

„Факторите са комплексни. Бихме могли много да кажем за почистването на пътната настилка. В България това все още става с луга и пясък“.

Извънредно! Страшно верижно меле на пъпа на София, майка и дете са... СНИМКИ

Това заяви в ефира на bTV Красимир Георгиев, председател на управителния съвет на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Той добави, че има по-щадящи химически химикали, които държат пътната настилка суха.

„Българинът зад волана мисли за всичко друго, но не и за движението и безопасността. Като добавим това, че когато сме зад волана си чатим на телефона, говорим си и подобни неща, в един момент се оказва, че този пред нас е спрял. Тогава изпадаме в паника и скачаме на спирачката“, добави той.

„Шофьорът е живият фактор. Той може да компенсира недостатъците на неодушевените фактори. Ако шофьорът не бърза, 60% от катастрофите ще бъдат спестени“, подчерта Георгиев.

Първа версия за зверското верижно меле с 9 коли на пъпа на София

Според него в системата за правоспособност има пропуск, което позволява на водачи с епилепсия да шофират, тъй като връзката между КАТ и болничните заведения я няма.

„Това е една малка причина. Да кажем, че на 100 катастрофи една е заради тази причина“, допълни той Георгиев.

Грайфер от 4 милиметра за зимните гуми

„Грайферът има отношение, ако тръгнем да правим офроуд. За доброто сцепление на гумата значение имат съставните части при производството – колко полиестер, колко каучук има, а това е съобразено от температурните условия, в които ще се кара“, категоричен е председателят на управителния съвет на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Той подчерта, че летните гуми се втвърдяват през зимата, което намалява сцеплението.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук