Дългите празнични дни наближават и десетки ще се отправят на път за първата си ваканция тази година. Само след около два месеца ще започне ежеседмичното пътуване до българското Черноморие. Това е периодът, в който обаче рязко се увеличава броят на катастрофите с фатален край.

МВР с кървави данни за три трупа и много ранени 

Често причината за това е несъобразената скорост. Но съществуват и други съпътстващи фактори като качеството на пътната инфраструктура, както и липсата на контрол от страна на съответните институции?

"След тежкия инцидент в Своге през 2018 година все още не можем да излезем от политическата криза, в която изпадна страната ни. Смениха се трима министри, непрестанно се вършат разни промени. Това безспорно влияе негативно на работата на държавната администрация", отбеляза Богдан Милчев от Институтa за пътна безопасност (ИПБ) в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му това, което трябва да се промени в държавата, е мисленето на управляващите и на цялото общество.

"Непрестанно се фокусираме върху скоростта. Правят се безброй акции, които обаче не водят до по-малък брой жертви на пътя. Много други нередности остават незабелязани, а нарушителите им се измъкват безнаказано", допълни още Милчев.

Той бе категоричен, че начинът, по който политиците "се джавкат" за пътищата в страната и проблемите, свързани с тях, е абсурден.

"Вместо това е необходимо да се извърши одит на всички пътища у нас. Да се обърне особено внимание на организацията на движението. Да се вземе предвид отговарят ли пътищата ни на условията за безопасност. Само ако променим средата, ще сме сигурни, че броят на загиналите в катастрофи ще намалее", подчерта Милчев.