Втори обвиняем има по случая със загиналото бебе при катастрофата с участието на Лютви Местан. Прокуратурата ще изправи пред съда и бащата на 6-месечната Еджрин, която почина при тежкия пътен инцидент. Това съобщава rodopi24.blogspot.com.

Според държавното обвинение, Юсеин Ахмед ще отговаря за съпричиняване на катастрофата. Обвинителният акт е изготвен на база извършената автотехническа експертиза.

БЛИЦ припомня, че произшествието стана на 14 април 2019 година на разклона край село Загорско при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в главния международен път Кърджали-Маказа-Комотини. Последвал сблъсък с „БМВ“, движещо се от Кърджали по посока ГКПП „Маказа“.

При жестокото автомеле „БВМ“-то излетя от главния път и падна на над 100 метра в близкото дере.

При инцидента загина 6-месечната Еджрин, която пътувала със семейството си за Кирковско. Пострадаха 9-годишното братче на бебето и родителите му. Зад волана е бил бащата Юсеин Ахмед.

Часове след инцидента политикът беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. На два пъти прокуратурата отнемаше шофьорската му книжка, но тя му бе върната от съда.

Дни след тежката катастрофа, експерт прогнозира, че най-вероятно подсъдими ще бъдат и Местан, и бащата на загиналото дете.

„Катастрофата край Загорско е 1:1 с катастрофата край Седловина, като ситуация, поведение на двама водачи на МПС. Разликата е, че на пътя за Маказа на 14 април загина 6 месечно бебе, а край Седловина преди две години имаше 4-ма ранени, но всички оцеляха, едно 10-годишно дете бе със счупен таз“, коментира тогава експертът, който се явявал в съдебна зала по много дела за тежки пътни инциденти.

Според него и Лютви Местан, който е шофирал „Фолскваген“-а, излизащ на път с предимство, и водачът на „БМВ“-то, който автомобил се движел с превишена скорост по главния път Кърджали - Маказа, ще бъдат посочени за виновни.

„Автотехническа експертиза определя механизма на настъпване на пътно-транспортното произшествие, а вече кой какви нарушения е извършил е по преценка на съда. В случая - от Загорско Лютви Местан навлиза на път с предимство, от фактологията и съобщението на Главна прокуратура става ясно, че с тази маневра той отнема предимството на правилно движещ се по скоростен път лек автомобил „БМВ“.

Но също така трябва да се отбележи рисковата маневра на водача на БМВ-то. При възникване на опасност, водачът следва да намали скоростта и да спре, но той прави друго - излиза от своята лента и навлиза в насрещната. Вероятно експертизата ще покаже, че и двамата водачи в онзи момент са с неправилни преценки. Реакциите им са ненавременни“, твърди експертът.

„И каква е скоростта? Със сигурност е над допустимите 90 км/час, но точно колко? Ако е 100 км/час е едно, при 140 км/час ситуацията е друга.

Има ли спирачен път? Автотехническата експертиза с точност ще пресъздаде ситуацията в онзи трагичен момент, тогава ще се разбере кои участници в произшествието и свидетели казват истини, и кои – неистини“, допълва той.

Задаваме въпроса „Какво ще се случи в съда? Вашата прогноза“.

„Независимо съпричиняване (извършителство) - всеки един от двамата е допринесъл за настъпване на резултата. Нещата, които знаем до този момент позволяват прогноза за повдигане на обвинения и на двамата водачи, които са допуснали пътно-транспортно произшествие, с причинена смърт, по непредпазливост при условията на независимо съпричинителство“, коментира експертът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!