Състоянието на пострадалите в тежката катастрофа по пътя за Маказа е стабилно и добро. Това каза пред Радио „Фокус“ проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, където са настанени пострадалите. Проф. Черкезов заяви, че направените изследвания не потвърждават някакви животозастрашаващи състояния, които да увредят трайно здравето и живота на пациентите.
 

„Контузиите, които имат и тримата, са повърхностни. Майката и детето са в хирургично отделение. Майката е с рани в областта на челото, няма увреждане на съзнанието, нито черепно-мозъчни травми. Детето е с контузии на главата и глезена. Бащата е с контузии на кръста, той е със спукан прешлен и трябва да бъде обездвижен за известно време“, посочи проф. д-р Тодор Черкезов.
 
По думите му състоянието на пострадалите е вън от опасност и до няколко дни, ако нещата не търпят друга динамика, тези състояния ще отзвучат. Психическото състояние на семейството обаче не може да се окачестви като стабилно, каза още д-р Черкезов.
 
„След първоначалния шок вече се осъзнава загубата на малкото дете в семейството и се изисква доста време, за да могат те да се възстановят. Безспорно тази катастрофа слага белег върху съдбата на семейството за цял живот“, добави проф. д-р Тодор Чекезов.
 
Както БЛИЦ съобщи, 6- месечно бебе загина при тежката катастрофа между два автомобила в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”. В единия от автомобилите е пътувало семейство с две деца, а в другия - лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който бе задържан за 24 часа. Двамата водачи са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни.