Военни следователи разпитват техниците и механиците от авиобаза "Граф Игнатиево", които са обслужвали изтребителя МиГ-29, който се разби в Черно море, а пилотът му - майор Валентин Терзиев загина, предаде Dir.bg.

Досъдебното производство бе образувано във Военно-окръжната прокуратура в Сливен за престъплението по чл. 343, ал. 1 от Наказателния кодекс - допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди.

Същевременно Военноморските сили продължават операцията по издирването на черната кутия от падналия МиГ-29, съобщават от пресслужбата на Министерството на отбраната. Вече се търсят само останки от самолета и черната кутия.

Рано сутринта са установени два нови контакта - метални повърхности на дълбочина между 65 и 75 метра, които ще бъдат обследвани от дълбочинен апарат. Минният ловец, който участва в издирването, разполага с хидроакустична станция за подводно обследване и с дистанционно управляеми подводни апарати.

Периметърът на наблюдение е изключително голям и в операцията участват и представители на Института по океанология на БАН, които се включват със специализирана техника. Фирма "Хидроремонт" е осигурила апарати за дълбочинно изследване, но вчерашното силно течение е повредило единия от тях.

Очаква се в събота следобед претърсването да покрие първоначално заложените райони, но на този етап е трудно да се прогнозира кога ще приключи операцията, посочват от МО.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!