През последните два месеца у нас са станали 13 верижни катастрофи с шест жертви и десетки ранени. Това показва анализ на Института за пътна безопасност. При всички инциденти има един и същи проблем, а именно човешка грешка. Това коментира председателят на института Богдан Милчев.

„Швеция, която е най-безопасната страна в света още през 1997 г. приема програма, известна като „Визия 0”. Тя се основава на това, че хората се раждат грешни. Те допускат два вида грешки – умишлени и неумишлени. При катастрофата на АМ „Струма” също е налице човешка грешка – от страна на шофьорите и на длъжностни лица, които трябва да се грижат за пътя. Въпросът е как да се въздейства на тези грешки”, каза Милчев пред bTV.

Той обясни, че верижните катастрофи настъпват, когато има недостатъчна дистанция или когато е налице превишена скорост. Комбинацията от тези две нарушения е предпоставка за тежък инцидент. По думите му в момента нямаме потенциала да въздействаме върху този тип нарушения.

Причината, според Богдан Милчев, е липсата на динамичен контрол по пътищата от страна на пътните полицаи. Те трябва да са в движение, а не да стоят статични, защото по този начин не може да се контролира движението. Нужно е и да разполагат със съответната техника, с която да установят нарушенията и да изведат безопасно от пътя нарушителите.

„Трябва контрол и за неумишлените грешки, които са поради незнание или разсейване. Трябва да се подобри обучението. Затова считаме, че е необходимо изцяло нов подход. Изцяло нова философия, а именно сериозно възпитание у шофьорите, както и институционален контрол”, обясни Милчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ