Екип от следователи от Националната следствена служба пое разследването на тежката катастрофа край Гара Орешец, при която загинаха трима души, след сблъсък на влак с тежкотоварен автомобил, каза пред журналисти Иван Тренчев, следовател от Националната служба. Под наблюдение на Видинската окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство по неотложност по случая.

До тъмните часове на вчерашния ден експерти, следователи и полицаи извършваха първите огледи на мястото на инцидента, районът бе отцепен и движението бе  блокирано, съобщава БТА.

Тренчев уточни пред журналисти, че влаковата композиция е била от 4 вагона и локомотив и във влака са пътували 52 души. След удара локомотивът се е деформирал, първият вагон е дерайлирал. Камионът, натоварен с инертни материали и общо тегло близо 50 т. е идвал от близка кариера, правейки завой стъпва на жп прелеза и се сблъсква челно в идващия влак. В следствие на удара камионът се е преобърнал, баластрата се е разпиляла, каза още следователят.

На място са загинали двамата машинисти - на 47 г. и на 57 г., и 48-годишният шофьор на камиона. И тримата са от Видин, казаха техни колеги.

Трима пътници са били леко ранени и веднага им е оказана медицинска помощ на място от пристигналите екипи на спешна медицинска помощ. 

Бързият влак от Видин за София се е движел с допустимата за този участък скорост, каза пред журналисти Иван Тренчев. Звуковата и светлинна сигнализация на прелеза в момента на извършване на процесуалните следствените действия работеше, но тепърва експертите и следователите ще изясняват дали е работила и се е задействала по време на инцидента, уточни Тренчев.

Той каза още, че след като екипът от следователи събере всички доказателства и огледът приключи, ще може да изясни и механизмът на самото произшествие, както и други обективните обстоятелства - дали се касае за човешка грешка, техническа неизправност  или нещо друго.

Движението в жп участъка бе блокирано и предстои вагоните да бъдат изтеглени от мястото на инцидента и пътят да бъде освободен.