Състав на Окръжен съд – Варна призна Р. И. за виновен в това, че на 23 август 2015г. умишлено умъртвил зет си Н.И., и го осъди на 13 години лишаване свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.
Зачита се времето, през което подсъдимият е бил задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 24 август 2015 г. до 25 април 2016 г.

Мъжът трябва да заплати на децата на пострадалия Н.И., чрез тяхната майка и законен представител В. И., сумите от по 200 000 лева за всеки един от тях, представляващи обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, считано от деня на увреждането - 23 август 2015 г.


Съдът го осъди да заплати и на родителите на Н.И. сумите от по 150 000 лева за всеки един от тях, представляващи обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, както и направените от тях разноски за адвокатско възнаграждение.

Пред съда Р.И. заяви, че осъзнава вината си, но че не е извършил деянието умишлено. Действията му  били в отговор на проявена агресия от страна на зет му, която според него била провокация, свързана с бъдещо дело за упражняване на родителските права върху децата от брака му с дъщерята на подсъдимия. Мъжът поиска прошка от семейството на зет си и изказа съболезнования за загубата им. „Готов съм да изтърпя наказание за това, което извърших, но не за това, в което съм обвинен“, заяви Р.И. в последната си дума пред съда.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд гр. Варна в 15-дневен срок от днес.

В края на съдебното заседание бе потвърдена мярката за неотклонение „парична гаранция” на подсъдимия в размер на 20 000 лв.