Състав на Окръжен съд – Велико Търновo постанови 17 години затвор при строг режим за 38-годишен ревнивец, насякъл с лопата британка във великотърновското село Ново село, съобщи borbabg.com.

Процесът се гледа на 21 февруари и бе образувано по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в старата столица. По делото не са конституирани частни обвинители и няма предявени гражданки искове.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Подсъдимият Денислав Руневски от Горна Оряховица е признат за виновен в това, че на 17 февруари 2021 г. умъртвил по особено мъчителен начин и с особена жестокост британката Тина Даян Еър /64 г/, която е била постоянно пребиваваща в България.

Кървавата саморазправа се разиграла в дома на чужденката в Ново село

В злокобния ден Денислав, който посещавал англичанката, изпаднал в ярост, грабнал лопата и захванал да налага с нея приятелката си. Тина издъхнала от множеството прободно-порезни травми по главата, ръцете и тялото, както и посечни рани по главата. От съдебно-медицинската експертиза става ясно, че смъртта и е причинена от тежка открита черепно-мозъчна травма.

На следващия ден полицай и кмет заловиха извършителя на зверското покушение срещу чужденката. Извършителят на злодеянието бил спипан от началника на полицейския участък на съседното село Балван старши инспектор Петър Петров и от кмета на Ново село Христо Христов.

 

 

Жертвата се заселила в Ново село преди около 8 години. Жената живеела сама, но от дни съседите не били я виждали. Пощенската служителка в селото първа се усъмнила, че се е случило нещо лошо с чужденката, която от два дни не вдигала телефона си и алармирала кмета.

Управникът на Ново село известил полицейският инспектор и двамата отишли в дома на британката. Там заварили непознат мъж, който обикалял из имота с кални ботуши и копаел изкоп в двора. Като видял двамата мъже, той побягнал в неизвестна посока.

Стопанката пък била открита просната в локва кръв в стопанска постройка.

Кметът и полицаят незабавно алармирали Областна дирекция на МВР във Велико Търново за случая. След това предприели обход на селото с цивилен автомобил като предположили, че убиецът е все още в населеното място.

Малко след това спипали беглеца да се укрива в дома на самотноживеещ старец в покрайнините на Ново село, задържали го и когато пристигнали криминалистите от Велико Търново им го предали.

При разпитите убиецът, е направил пълни самопризнания и заявил, че причина за зверството е любовна история.

На задържания е повдигнато обвинение по чл.116 от НК за убийство, за което го грози наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Той е от Горна Оряховица, безработен и неосъждан. Назначен му е служебен адвокат.

В последствие се разбра, че убитата англичанка е имала успешна 17-годишна кариера в най-добрата международна адвокатска кантора Clifford Chance.

Преди да заживее у нас, работата отвела Тина в Хонконг. След пенсионирането си тя решило коренно да промени живота. Заложила на спокойствието, а България и особено районът около Велико Търново, я впечатлили. Така Тина се заселила в Ново село и се отдала на фермерство.

В последната си публикация в LinkedIn англичанката споделила публично, че е щастлива от това, което прави и се чувства страхотно. Местните хора в Ново село разказват, че Тина отглеждала прасета и дори ги учела да рисуват.

Делото срещу Денислав Р. в Окръжния съд във Велико Търново е насрочено за 22 ноември.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук