21 години след убийството на една от най-важните фигури на българския преход - бившият премиер Андрей Луканов, семейството му тъне в забвение и е на ръба на нищетата, пише "Телеграф", като се позовава на близки на Луканов. 

Обидени от отношението на държавата към случая "Луканов", от липсата на осъдени виновници за смъртта му днес роднините на бившия премиер предпочитат да странят от светския шум и суета, отдавайки се на ежедневната борба за оцеляване. Останали без всякаква надежда, че ще доживеят да видят убийците наказани. И така вече 21 години от черния 2 октомври 1996 г., когато 4 куршума застигат бившия премиер пред дома му на столичната улица "Латинка" 15. 


Три от куршумите попадат в гърба му, а един в дясното слепоочие. Изстрелите проехтели в 9 ч сутринта. Преди това Луканов излязъл от дома си и се качил в автомобила си "Пежо", паркиран на метри от входа. Качил се в колата, но се сетил, че е забравил нещо и се върнал, стигнал до домофона, звъннал на жена си Лилия и когато тя отговорила, той лежал бездиханен на земята в локва кръв. Първоначално само една възрастна жена съобщава, че наоколо се е навъртал клошар.  После се оказва, че други хора са видели мъж с нахлупен над очите каскет и вехти дрехи, но обут в нови маратонки. Часове след убийството дрехите на клошаря били открити захвърлени във входа на близка кооперация, скрити зад радиатор. 

Пистолетът е 9-мм Макаров ссъ заглушител. Става ясно, че със същото оръжие е убит и Сергей Шанни през пролетта на същата година. Разследващите стигат до двама украинци, но след разпити те са пуснати. Родните власти задържали обаче техен съгражданин - Алексей Кичатов, който живеел у нас. Следват и светкавични арести на още няколко души - шефа на Колонел Ангел Василев, шофьора му Юрий Ленев, племенник на Василев Георги Георгиев-Гопето и Александър Русов, сочен за физическия убиец на Луканов. 

Кичатов и Русов уж правят пълни самопризнания, но по време на процеса става ясно, че те са изтръгнати с нечовешки изтезания. Това минира делото, но в края на ноември 2003 г. са осъдени петима, като Василев е сочен за поръчител и е осъден на доживотен затвор. Три години по-късно апелативният съд отменя доживотните присъди и оправдава петимата изцяло. През 2007 г. ВКС потвърждава изцяло решението на САС.