Кинопродуцентът Харви Уайнстийн е в затвора от март тази година с 23-годишна присъда заради обвиненията на близо сто жени в принуждаване към секс. Заплеснат по коронакризата, светът започна да забравя за него, но не и 27-годишната му приятелка Александра Вино, не особено известна актриса и художничка, която е единствената, посещаваща го зад решетките, пише "Труд"

Тази новина накара медиите отново да извадят името на Уайнстийн на първите си страници. „Дейли мейл“ отбелязва, че 68-годишният затворник и младата жена разговарят с часове. Според запознати между двамата има романтична връзка, въпреки че самата Александра държи на версията, че отношенията им са само приятелски.

Актрисата го защитава даже по-яростно от неговите адвокати. „Знам какво са оскаровите партита, знам какво се случва на тях – казва Александра пред New York Post. – Виждала съм как красиви жени по цели дни се хвърлят на Харви и други влиятелни мъже.

Тези момичета в Лос Анджелис и Ню Йорк не са наивни. А после те всички говорят: „О, не мога да повярвам, че той ме помоли да му направя масаж на гърба!“ Намирам за ужасно това, което пресата направи с него. Изцяло съм за правата на жените и женското движение. Но нима не можем да предоставим на жените равно заплащане и равни права, без да убиваме мъжете?“

Вино смята, че жените, чиито съдебни дела изпратиха в затвора Уайнстийн, носят определена отговорност за това, което се е случило с тях. Тя се изказва и по адрес на тези, които се отвърнаха от продуцента: „Те го направиха, само за да защитят себе си. Много хора, които се застъпиха за него в самото начало, видяха, че ги грози опасност да загубят работата си заради това. Ето защо те просто позволиха да го унищожат“.

Александра прекрасно разбира, че подкрепата на Уайнстийн може да се отрази зле на нейната кариера, но няма намерение да престава. Освен това в момента кинопродуцентът изобщо не бил опасен, защото едва се придвижва. Малко след ареста му той претърпя сърдечна операция, а се говори, че е изкарал и коронавирус в затвора.

Обществеността е шокирана от изявленията на Вино. Много са тези, които смятат, че го прави за собствен пиар, защото досега почти никой не беше чувал името й. Александра мечтае за актьорска кариера от малка, когато баба й – рускиня – я завежда на кастинг. Майка й е домакиня, баща й – музикант. Тя самата завършва Технологичен институт за мода, но от 17-годишна се обучава в актьорска школа и досега се е снимала в 30-ина филма.