2 куршума за една от последните оцелели знакови фигури от годините на прехода Алексей Петров. Бившият агент на ДАНС бе разстрелян с ловна карабина посред бял ден в сряда, докато се разхождал на Витоша в компанията на Мирослава М. 49-годишната треньорка по тенис е дала пълно описание на килъра.

Бил е облечен в камуфлажни дрехи, носел е боне или някакъв шал през лицето и шапка. Жената е ранена, но е в добро състояние и е настанена в „Пирогов“.

Тя е жената, подала сигнал за покушението на спешния телефон 112 в 12.20 часа. Стрелбата е станала минути по-рано, докато Петров и Мирослава са се спускали пеша по пътеката от заслона Бай Кръстьо до Драгалевския манастир на Витоша.

Според полицията Петров е бил с трима охранители, но те са го чакали, а не са били заедно с него по време на разходката с приятелката му. Петров се движи само с автомобили „Мерцедес“,  но този ден е бил с „Ауди“, което е собственост на жената, разкриха източници от разследването, цитирани от „Телеграф“.

Тузарски автомобил изплува около убийството на Петров СНИМКА

Срещу Петров е открит огън от сравнително близко разстояние. Улучен е в главата, по-точно в окото. Другият куршум е попаднал малко над сърцето, сочат първоначалните данни от огледа.

Мирослава също е била цел да бъде ликвидирана, но килърът е успял да я улучи вляво, но по-близо до предмишницата. Куршумът е преминал и през ръката й.

Засада

По първоначална информация навиците на Алексей Петров са изследвани поне два месеца от извършителите на мократа поръчка. Така са разучили, че обича да прави разходки на Витоша и често ходи по пътеката между Драгалевския манастир, заслона Бай Кръстьо и хижа „Алеко“.

Предполага се, че са били двама, изчаквали в засада. Единият е бил в автомобил, а другият е открил стрелба.

Използвано е място, където пътеката през гората се доближава на около 20 метра от павираното шосе за хижа „Алеко“, на половин километър от заслона Бай Кръстьо. След изпълнение на покушението стрелецът и помагачът му се оттеглят към Драгалевци с автомобила. По данни на свидетели колата е тъмно БМВ от старите модели.

Бареков ексклузивно: Убийците на Алексей Петров избягаха с BMW!

Тази информация тепърва се проверява. Криминалистите изземат записи от охранителните камери, поставени по фасадите на къщите в Драгалевци, покрай които минава пътят, спускащ се от хижа „Алеко“.

Проверяват се и камерите от автобусите на градския транспорт, тъй като се работи по информация, че е възможно стрелецът първоначално да е използвал автобус до междинната станция на открития лифт при заслона Бай Кръстьо.

Вендета

Разследването работи по четири версии за поръчката. Едната е, че тя идва от чужбина, другата е свързана със засегнати бизнес интереси. Останалите две са вендета и междуличностни отношения.

Петров е бивш командос от Специалното оперативно милиционерско поделение (СОМП), известно като „Червени барети“ в годините на социализма. След това се занимава с бизнес и междувременно е агент под прикритие в бившата Национална служба за сигурност, а след това Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС).

Той е един от основоположниците на застрахователния бизнес в България и още от годините на прехода се говореше, че около него гравитират структури от т.нар. силоваци. Освен бизнесмен Петров беше и преподавател по национална сигурност.

Водил е лекции на студенти в УНСС и ПУ „Паисий Хилендарски“. Чест участник бе в публични събития в ролята си на изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива на гражданите. Едно от последните му участия бе в заседанието на тристранния съвет между държава, синдикати и бизнес.

Два неуспешни опита за покушение

Първото неуспешно покушение срещу Алексей Петров е на 15 август 2002 г. пред плувния комплекс „Спартак“, когато бе прострелян в коляното. Второто неуспешно покушение е на 29 октомври 2015 г., когато по бронирания му джип „Мерцедес“ е стреляно с два гранатомета в кв. „Кръстова вада“, близо дома му на улица „Арарат“ 8.

За поръчител на второто бе нарочен Роман Логвиненко, за когото се твърди, че обещал 200 000 евро на стрелците. Логвиненко бе осъден за опита за атентат срещу Петров.

Тази година бе предсрочно освободен от затвора на 29 май от Апелативен съд-София. Наложен му бе изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. Към 12 април то бе 2 г., 6 месеца и 11 дни.

Самият Петров бе главният подсъдим по мегаделото „Октопод“, водено срещу организирана престъпна група за  рекет. През 2021 г. бизнесмент бе оправдан на втора инстанция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук