Гражданските арести са често срещано явление у нас, особено в случаите на джебчийство. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV адвокат Марин Марковски, а повод за изказването му е постъпката на китайски туристи, обезвредили джебчийка при опит за кражба във Велико Търново

Адвокат Марин Марковски беше категоричен, че с джебчиите у нас, които само на пръв поглед изглеждат безобидни, трябва много да се внимава.

Първи СНИМКИ на крадливата циганка Събка, просната от китайци с азиатска хватка! 

"Това са професионалистки, които се обучават специално от малки", заяви топ юристът, който определи постъпката на китайските туристи като полезна и законово препоръчителна.

"Джебчиите рядко практикуват на собствен терен. Най-често гастролират в чужбина. Това обаче, не означава, че трябва да намалявате бдителността си. Дори напротив!", добавя още Марковски и пояснява, че има граждански арести специално за джебчиите.

"Това е престъпление, което буди възмущение. Взимат се последните пари на пенсионери по трамваите. Но пак казвам - тук говорим за професионалисти, а не за случайни хора, които бъркат по джобовете. Не са никак безопасни като престъпници”.

Както вече стана ясно, задържаната джебчийка се казва Събка и е от Самоводене. 25-годишната крадла е задържана за 24 часа и че като малолетна също е крала. Тепърва прокуратурата ще решава дали да иска да я задържи за 72 часа. Снети са показания от китайците и няма пречка досъдебното производство да продължи дори и след като те си заминат.
  
Ето какво позволява закона у нас в такива ситуации? 
"Задържането не трябва да превишава степента на съпротивата на престъпника. Това е тънкия момент. В такива ситуации обикновено трябва да свалите престъпника на земята и да чакате полицията да пристигне, за да направи необходимото. Важно е да се отбележи, че Наказателният кодекс брани много човешкото здраве, но не бива да забравяте, че ако този, който задържа, надхвърли позволените действия в такива моменти, също носи наказателна отговорност. Тогава говорим за непредпазливо деяние". И все пак - всеки има право да се защитава, но не е длъжен да използва същото оръжие, с което е нападнат", пояснява още адвокатът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!