Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, предаде lex.bg.

Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен, че е бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства, ръководена от избягалия в Дубай Васил Божков. Оттогава Марков е в ареста и съдилищата отказваха да го освободят.

Сега съставът на АСНС е преценил, че и към момента има доказателства за обвиненията срещу него, както и опасност да извърши престъпление, но е преценил, че здравословно състояние на Марков е несъвместимо с условията на следствения арест, съобщиха от съда. Затова 70-годишният адвокат, който е и бивш полицай, ще бъде под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

През юли Марков беше задържан заедно с Веселин Балтов, за когото се твърди, че е бил шеф на охраната на Божков. След това прокуратурата обяви, че групата е събирала лични данни за магистрати и семействата им, снимала ги и им изготвяла профили. 

След това пък Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация, че заснемането на Кънев е криминален натиск. Последва реакция и от Софийския адвокатски съвет (САК), който изрази тревога от поредното задържане на адвокат на известен подсъдим, след като преди това беше задържан защитникът на Цветан Василев – Лазар Карадалиев. 

От САК подчертаха, че на 5 юли Славчо Марков е бил оставен в ареста след секретно заседание на спецсъда, на което представител на колегията в лицето на секретаря ѝ Пейчо Пейчев, не е допуснат до залата. Славчо Марков пък е защитаван от сина си Филип, който още след арестите обяви, че баща му няма обвинения за никакви снимки и двамата никога не са виждали разпространените фотографии