Във Франция и в други страни в Европа, включително България, бяха арестувани 31 души за участие в мрежа за детска порнография, разпространявана в криптираното чат приложение "Сигнал", информира Франс прес.

В периода между 13 и 17 ноември са били задържани 10 души в Испания, 5 в Унгария, 4 в Белгия, двама в България и 10 във Франция. Скоро се очакват арести във Финландия, Румъния и Украйна.

Арестите са били извършени в средата на ноември. По време на операцията за разбиване на мрежата са били открити над 200 000 файла.

До операцията се е стигнало след сигнал на американския Център за изчезнали и експлоатирани деца относно 30-годишен мъж, живеещ в югозападната част на Франция, съобщава БНТ.

Последвало разследване, в което участвали френски жандармеристи под прикритие. Били са прегледани кадри, някои от които особено тежки за гледане.

Въз основа на тях са били идентифицирани около 700 лица от 73 различни националности. В разследването са участвали над 70 души, от които 25 специалисти в областта на новите технологии.

Някои от задържаните са обвинявани в изнасилване и корумпиране на непълнолетни. Сред задържаните има унгарски педиатър, туристи, пътували до Тайланд, радиоводещ и бивш преподавател в Майот.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук