Зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин се намира в следствения отдел и му се предявява постановление за привличане в качеството на обвиняем за извършено престъпление по служба. Това заяви пред журналисти в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде „Фокус”.
По думите на прокурор Арнаудова разследването е започнало преди около 1 месец и е по повод подаден сигнал от народния от представител от „БСП лява България” Кристиан Вигенин. 

От прокуратурата излязоха и с официално съобщение:

Днес, 20.01.2017 г., СГП привлече като обвиняем Христо Ангеличин – заместник-министър на външните работи за престъпление по служба – чл. 282 ал.1 от НК.

Досъдебното производство е образувано от СГП по сигнал на Кристиан Вигенин и касае действията на заместник-министъра повод закупуване на компютърни телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната ни. 

Според обвинението в периода от 17.11.2016 г. до 05.12.2016 г. в гр. София, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник-министър на външните работи, нарушил служебните си задължения с цел да набави за „Б.“ООД облага и от това са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро /839 876,43 лв./, както и нарушаване на принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност от страна на МВнР като публичен възложител на обществени поръчки.

Със своя заповед от 08.10.2015г. министърът на външните работи  е упълномощил Христо Ангеличин да наблюдава и контролира дейността на структурни звена Дирекция „Бюджет и финанси“, Дирекция „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“ и Дирекция „Сигурност“. 
Във връзка с предстоящото председателство на Р България в съвета на Европейския съюз, от МВнР бил изготвен „План за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г.“. Според този план подмяната на централите трябвало да бъде извършена през 2017 г., след изпълнение на обществена поръчка.

Необходимата сума за подмяната на телефонните централи била над определения от ЗОП праг, което е налагало провеждане на открита процедура.
Вместо това, а и в нарушение на забраната за разделяне на обществените поръчки, не била проведена обществена поръчка, а Ангеличин разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства /ПП – Брюксел, ЗП – Брюксел, ПП – Женева, посолства – Париж, Рим, Виена, Берлин, Брюксел, Варшава, Стокхолм, Анкара и ГК Истанбул/ да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество/ „Б“ ЕООД/ общо сумата от 429 422 евро / 839 876,43 лв./.
На всеки посланик били изпратени оферта от това дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума. 

Целта на Ангеличин е била да се облагодетелства дружеството с 429 422.00 евро.
Щети в този размер не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата и незабавно започване на проверка от ДАНС в МВнР, част от ръководителите не са предприели действия по закупуване на телефонните централи, а друга част от тях са предприели действия по връщането на парите. 
В хода на разследването е изискана цялата документация по случая. Разпитани са по- голямата част от ръководителите на 12- те задгранични представителства.

Христо Ангеличин е с мярка за неотклонение „Подписка“.
СГП е уведомила КОНПИ за повдигнатото обвинение на Ангеличин.

Разследването продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!