В португалския град Авейру бяха арестувани двама от най-издирваните в Аржентина престъпници, основни обвиняеми за отвличането на студент и други тежки престъпления, съобщи аржентинското министерство на сигурността, цитирано от ТАСС.

Хосе Лорман, по прякор Руснака и Хосе Майдана се укривали от властите 14 години. Аржентинската полиция успяла да ги открие в сътрудничество с „Интерпол” и полициите на Германия, Бразилия и Португалия.

Двамата били задържани още през ноември по време на опит за въоръжен грабеж, но били със сменена самоличност. Лорман имал фалшив български паспорт, а Майдана - фалшив гватемалски паспорт, заяви министъра на сигурността Кристина Булрич.

Вестник "Архентино" съобщава в електронния си сайт, че Лорман се представял за български гражданин с името Никола Петков, а Майдана - за Хосе Мартинес, гражданин на Гватемала. Впоследствие португалската полицията успяла да установи истинската им самоличност.

Отвличането на 21-годишния студент Кристиян Шерер през 2003 г. предизвика силна реакция в аржентинското общество. Въпреки че семейството му плати на похитители откуп от 275 хиляди долара, съдбата на младежа остава неизвестна до днес. Впоследствие петима членове на бандата похитители, чиито главатари били Лорман и Майдана, бяха арестувани и осъдени на затвор от 11 до 25 години.

Задържаните в Португалия престъпници са обвинявани също за отвличанията и убийствата на няколко души в Парагвай, включително за похищението на дъщерята на бившия парагвайски президент Раул Кубас Грау, Сесилия Кубас. Жената изчезна безследно през септември 2004 г. и беше намерена мъртва година и половина по-късно.