Автокрадец №1 в момента в България Иван Янински Шумахера е пуснат на свобода, твърди„Уикенд". Шумахера беше тикнат на топло за около година, като през това време кражбите на автомобили в столицата бяха намалели драстично.

Чевръстият апаш бе арестуван в началото на март 2018 г. при опит да взриви и обере банкомат на столичната улица „Рожен" близо до пазар „Илиянци". Заедно с него бяха опандизени и помощниците му Юлиян Ценев - Байката, Росен Цветков - Ръкспина, Пламен Попов и Николай Анев - Лъвчето. На всички съдебни инстанции Янински бе оставян за постоянно в ареста. Причината - в криминалната му кариера има рекордните 47 висящи дела и опасността да извърши ново престъпление, ако е на свобода, е огромна. В края на април миналата година Шумахера дори опита да пробие с рушвет пред Апелативния съд, като няколко пъти пробва трика със „смяна на адвоката". Тази схема се прави, когато бандити искат да им се падне удобен съдия. Делата в Софийския апелативен съд се гледат по график всеки вторник и четвъртък и за всяко следващо заседание тричленният състав е различен. Ченгета тогава не без основание подозираха, че Шумахера се е разбрал с определени съдии да бъде пуснат.

Подлият сценарий обаче бе осветен от медиите и крадецът остана за постоянно в ареста. До миналия месец, когато мярката му е променена с най-леката - „подписка". По непотвърдена информация Янински е израснал през годините сериозно в престъпната йерархия не само заради таланта си да краде коли, а и чрез подкрепата на корумпирани служители на Темида.

От години Шумахера се сочи като наследник на легендарния автокрадец Радослав Цукровски - Чичо Цък. Иван бил изключително безскрупулен и нагъл автоджамбазин. При една от спецакциите, в която бе задържан, дързостта му стигнала дотам, че решил да прегази полицай. Случаят е от началото на 2010 г.
Янински започва кариерата си още като дете, едва 14-годишен. Първата му регистрация е от 1999 г. и оттогава има зад гърба си общо 47 досъдебни производства. Учител му е легендарният автокрадец Павел Руниски, който с днешна дата не се занимава с кражби на коли. Шумахера живее сам в апартамент в столичния квартал „Младост". В подземния свят го описват като вълк единак. За разлика от повечето апаши, не се увлича по луксозния начин на живот - не ходи по заведения, не кара скъпа кола, не се облича с дизайнерски дрехи, не поддържа лъскави любовници, въобще - къта всеки откраднат лев.

Иван Янински пипа коли основно в столичните квартали „Младост" и „Витоша", а ги пласира по автоморгите във Велинград и Петрич. Във времето, през което Шумахера бе на свобода, той буквално подлудяваше полицията. Апашът краде лимузини със специална джаджа, която се вкарва в ключалката на багажника. Устройството се свързва със софтуера на колата и я отваря за около 40 секунди, блокирайки различни системи. Машината, с която отключва колите, струва между 8000 и 10 000 лева. С нея разполагали още две банди, които също вършеели на територията на столицата, но не успявали да догонят автоджамбазина и хората му по брой отмъкнати возила, споделят ченгетата. Устройството се продавало свободно в интернет и всеки можел да си я набави.

Един от поредните арести на Шумахера беше през февруари 2010 г. в спецакция „факирите". Тогава той бе задържан като част от групата на друг легендарен апаш -Стоян Дългия. Бандата им бе уличена в кражби на коли по поръчка, които пласирали чрез фалшиви документи у нас и в чужбина.

През 2017 г. Шумахера задигна джип, който бил на приятел на Антон Петров - Хамстера. Последният му пратил мутри, които го смлели от бой. Шумахера върнал джипа и дълго време след това всяка седмица сменял квартирите си.

През 2017 г. Янински беше арестуван отново за 24 часа, след като се спречка на магистрала „Хемус" с друг шофьор. Гонитбата започнала и завършила на бензиностанция, близо до землището на Ябланица. През целия път шкодата, в която се возел Шумахера, и бусът на търговеца опитвали да се избутат от пътя. На бензиностанцията обаче имало патрулка и двете коли спрели. Шумахера и търговецът хукнали да се оплачат на униформените - всеки твърдял, че другият го е блъскал и му е препречвал пътя. Буйният Янински дори ударил съперника си пред очите на полицаите. При последвалия конфликт било извадено оръжие, но до стрелба не се стигнало.

Сега, след като джамбазинът е вече на свобода, ченгета очакват нов бум в кражбите на коли. Имало оперативна информация, че Шумахера се е насочил към морето, където явно планира да вършее през лятото.