Евгения Банева в писала писмо на мъжа, който е в ареста. Това тя направила по времето, в което е лежала в "малката килия без прозорци". Това стана ясно от статус на самия Николай Банев, който той публикува в личния си фейсбук профил.

Публикуваме думите му без редакторска намеса:

Приятели, ще ви публикувам част от писмото, което Евгения ми е писала в малката килия без прозорци, в която всеки “клопка” на Спец. Прокуратурата преседява преди, по време на почивка и след заседание на съответния съд, разглеждащ мерките му за неотклонение:
30.05.2019, АСНС (Апелативен Специализиран Наказателен Съд)

“Meine Liebe!

Вече сигурно си разбрал, че заседанието протече много бързо и само с 1 точка! АСНС да допусне 2 съдебно-медицински експертизи за кистата на гръбначния стълб и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) и за щитовидната жлеза. Слава Богу! След 15ина минути почивка съставът даде разрешение за СМЕ и има 2 дати на следващото заседание – на 06.06. и на 11.06., ако СМЕ не са готови за 06.06. – точно 15 дни преди изтичането на 8 месечния срок на задържането ни. 

Междувременно, май ще ме водят в болницата на затвора, където режимът е доста по-лек, имат магазинче, кухня и 2 часа разходка в истински двор на слънце. Вчера съдийките дори ми разрешиха Митака (роднина – забележка на автора) да ми даде сурови орехи да си ги ям в съда и аз после си донесох пакетчето тук …”

Коментарът оставям на вас, приятели! 

Осми месец държат невинна жена в нечовешки условия – откъснали я от семейството й, от работата й. И накрая експертизи и позволяват. И сурови орехи дори…

Но разсъдете!".