Службите в САЩ са търсили съдействие от ГДБОП всеки месец за случаи, свързани с български бандити, които са били установени на територията на Америка или са извършили престъпление там. Това става ясно от данни на Главната дирекция, съобщава BG VOICE.

Сътрудничеството между двете страни беше определено като много добро от вътрешния министър Младен Маринов при посещението му в Щатите през март тази година.

Един от последните случаи е от началото на август. Тогава служители на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП пресякоха дейността на престъпна група, която извършвала онлайн експлоатация и кибертормоз на деца от България.

До реализирането на акцията се стигнало след сигнал от Агенцията за вътрешна сигурност на САЩ Homeland Security Investigations. Касаело се за засечена кореспонденция в чат приложението KIK по време на международно разследване с участието и на властите от Нова Зеландия.

В рамките на разследването било установено, че за осъществяване на първоначалните си контакти с набелязаните жертви групата използвала основно фейсбук, а след спечелване на доверието на невръстните комуникацията продължавала чрез чат приложения.

След като успешно склонявали децата да споделят собственоръчно създадените от тях снимки и видеа, започвал процес на изнудване за създаване на други подобни материали и дори оказване на натиск за срещи на живо.

Задържаните български граждани практикували различни професии от области в страната: Бургас, София, Варна – един от тях работел на бензиностанция, друг бил служител на мобилен оператор, трети моряк, четвърти безработен.

В хода на процесуалните действия в едно от иззетите устройства на моряка служителите на ГДБОП установили няколко папки с множество снимки на малки деца, играещи си в морската градина в Бургас. Другият по-интересен случай е от началото на годината. Тогава в хода на проведена от служители на „Киберпрестъпност“ операция е задържан 44-годишен столичанин.

Според първоначалните данни мъжът е създал и администрирал над 40 интернет страници, чрез които е разпространявал в интернет актуални филмови произведения.  Първоначално публикувал филмите в една част от контролираните от него сайтове.

След достигне на определен брой посетители и генериран трафик – за който респективно получавал заплащане от Google, той свалял произведенията и ги споделял отново, но в част от другите домейни. Процедурата се повтаряла 4-5 пъти до изчерпване на ресурса от контролираните от него сайтове.

Така за едни и същи обекти на авторско право столичанинът получавал многократно заплащане от „Гугъл“, тъй като се касаело за интернет трафик към различни домейни. По-голямата част от сайтовете били разположени в интернет пространството на една от най-големите международни компании за предоставяне на облачни услуги в САЩ. Именно оттам дошъл и сигналът.

Във връзка с противодействието на трафика на хора усилията на ГДБОП са част от комплексния подход, прилаган от всички държавни институции, работещи по проблема. В провежданите държавни политики за справяне с трафика на хора на международно равнище страната ни е оценена високо, включително и от Държавния департамент на САЩ.
 
Америка ни върна издирван от 13 години оръжеен търговец
След съдебно дело във федерален съд в Чикаго българинът Цветомир Симеонов беше екстрадиран в България. Съдийката по делото Шийла Финиган прецени, че българската държава е предоставила достатъчно доказателства, че Симеонов е извършил престъпление, осъден е за него, но не е лежал и ден в затвора, защото избягал в Америка.Според обвинението в Чикаго Симеонов бил задържан от ГДБОП в дома си в Казанлък на 20 декември 2001 г. след получен сигнал предния ден, че той и още един мъж (Румен Йоргов) продават в района пистолети „Макаров“.

Симеонов бил известен на българските спецслужби за участие в канал за производство и продажба на оръжия в други градове в страната. При акцията в мазето на жилището полицаите открили и Симеонов, и Йоргов, които почиствали разглобени части за пистолети. Оръжията, четири на брой, заедно с различни инструменти били иззети.

Конфискувани са и пакети с бяло и жълто вещество, за които по-късно се установява, че се използвали за оксидация. Симеонов и съучастникът му били арестувани. Направени са снимки и видео за доказателствен материал.

Българският съд осъжда Симеонов през ноември 2004 г. в негово отсъствие за незаконно притежание и производство на оръжия. Присъдата му е 7 години и 6 месеца затвор. Симеонов обаче се явил само на първите пет заседания от делото срещу него, а след това присъствал негов адвокат.

През 2006-а българските власти издават заповед за задържането му, а после е обявен за издирване и с червена бюлетина на Интерпол. Симеонов успял да избяга в САЩ и да поиска убежище.

Арестуван е в Чикаго на 19 април тази година заради исканата екстрадиция. България е изпратила и обяснение с постановлението за давността на присъдата на Симеонов, а именно, че тя изтича на 22 декември 2019 година, ако той не е започнал да я излежава.

През 2013 г. в медиите се появи информация за емигрант от Кърджали в Чикаго, който твърди, че разполага с подробна информация за издирвания от години от Интерпол Цветомир Симеонов.

100 години затвор грозят хакер от София
Българин е обвинен в САЩ за престъпления, за които се полагат 100 години затвор. Той бил задържан от българските власти при безпрецедентна международна акция за разбиване на хакерска група в София и още шест града в България.

Мащабната акция срещу киберпрестъпниците продължила няколко години. Лидерът на разкритата група е от Грузия. Набирал хората си в рускоезични интернет форуми. „Всеки от задържаните е имал специална роля, като допринасял с уникалните си способности за тази схема”, обясни Скот У. Брейди, щатски прокурор.

„10-те обвиняеми са работили зад своите компютри в Русия, Грузия, Молдова, България, Украйна.” Целта на зловредния софтуер, който създали и нарекли „Гозним”, е да източва данни от електронното банкиране на жертвите. Откраднатите пари били „изпирани”.

„Идентифицирахме повече от 41 000 нищо неподозиращи жертви от европейски и северноамерикански страни. Мислят, че цъкат на фактура или нещо подобно, а вместо това дават достъп на хакерите”, обясни прокурорът. Сред ужилените има семейни фирми, юридически кантори, международни корпорации, дори и неправителствени организации, които работят с болни деца.

Българската следа в разследването се появява още през 2016-а. „Беше направен трансфер от една от засегнатите американски компании към сметка в България. Преводът е в размер на 400 000 долара. Благодарение на бързата комуникация между службите парите бяха замразени и върнати на собственика им в САЩ.

Нашите колеги от ФБР установиха редица IP адреси в България, които принадлежат на криминалната група. Установихме, че те са използвани от българин на име Красимир Николов”, заяви Николай Неделчев от ГДБОП. След претърсване на 7 адреса Николов е задържан и екстрадиран в Съединените щати.

Задържани има и в Молдова. А програмистът, създал „Гозним”, и още 4-рима руснаци все още се издирват.