Престъпленията се извършват по-често от така наречените „лица от маргинализирани общности“. Това каза гл. комисар от резерва Калин Георгиев и главен секретар на МВР в периода 2009-2013 година. 

„Престъпленията се извършват не защото те са роми, или българи, или турци, или арменци, а защото тези хора са загубили, или никога не са имали представа за елементарни понятия като „добро“, „зло“, „престъпление“, „наказание“. Липсват им базисни житейски представи, което идва от необразованост, липса на интегритет в обществото, отчуждение, или отказ за разбиране, но в никакъв случай това не е признак“, заяви той, цитиран от Фокус.

По думите му животът по правилата на гетото и алиенацията на тези общности води до такъв тип престъпления.

„Бил съм участник в разследването на изключително жестоки престъпления, извършени от представители на маргинализирани групи, които са били както от ромски, както от български, така и от турски произход“, обясни той и посочи за пример изключително жестоко убийство на възрастна жена в Искърското дефиле преди около осем години. 

„Действително престъплението беше извършено от роми, които са я убили, защото са били гладни и, когато моите колеги от Института по психология се опитаха да им направят психологическо изследване, то не можа да бъде осъществено, защото коефициентът им на интелигентност беше под 40“, поясни гл. комисар Георгиев.

Той коментира, че липсата на възпитание, на семейна среда, на училище – цяла палитра от познания, които някои деца или представители на отделни общности не получават, води до престъпления. 

Гл. комисар Калин Георгиев добави, че държавата и обществото разполагат с религията и с институции, свързани със социални, културни и научни дейности, които биха могли по някакъв начин да създадат тези основни, базисни понятия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!