Бившата жена на Стоян Кръстев-Драгановеца – Ирена Кръстева, е обвинена за организиране на престъпна група за източване на еврофондове, съобщава struma.bg.

Служители на ГДБОП са провели операция на територията на Перник, Радомир и ковачевското село Ракиловци, при която са неутрализирали организирана престъпна група, занимавала се с неправомерно усвояване на средства от еврофондове на територията на Пернишка област.

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, на трима участници в престъпната схема са повдигнати обвинения. Претърсени са пет адреса в трите населени места, откъдето са иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на организираната престъпна група.

Според събраната до момента информация тя е създадена през 2015 г., а неин лидер била бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, включително и за злоупотреби с фондове от ЕС. Според осведомен източник организатор на престъпната група е Ирена Кръстева, бивша жена на кримибоса Стоян Кръстев- Драгановеца.

И. Кръстева е организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на „Програма за развитие на селските райони“ – „Създаване на стопанства на млади фермери“.

Престъпната схема, която сега ГДБОП и Специализираната прокуратура разплитат, е за европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад. Кръстева е намерила седем подставени бенефициенти, които сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството, като земеделската земя в повечето случаи е нейна и на майка й земя.

След първоначалната подготовка на лехите за биотор „производителите“ получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв. Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв. не е извършвана никаква дейност.

Разследващи разкрили, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата. По непотвърдена информация и майката на Ирена е сред обвинените, на които са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

Като тандем Кръстева и майка й за втори път попадат в полезрението на полицията. Двете участваха в гонка с полицията през март 2012 г. заради автомобил, пълен с контрабандни цигари. Тогава Ирена Кръстева отказа да се подчини на стоп-палка и отпраши с новия си „Форд Мондео“ по Е-79. Наложи се ченгетата да я преследват в продължение на 20 км.

Кръстева е осъждана за нелегално разпространение на акцизни стоки и за съставяне на неверни документи за кредитиране.

Мигът на слава за бившия мъж на Ирена Кръстева – Драгановеца, настъпва с отвличането на певицата Тони Дачева. На 10 септември 2005 г. той и брат му Кръстьо канят в “Райски кът” певиците Тони Дачева, Алисия, Теодора и Ивена, за да попеят на купона по случай закриването на летния туристически сезон. В сутрешните часове на 11 септември Алисия, Теодора и Ивена получават хонорарите си, събират си багажа и си заминават.

По предложение на Драгановеца Тони Дачева и личната й озвучителка остават да преспят в “Райски кът”. На сутринта обаче двете “най-любезно” са уведомени от Стоян Кръстев, че не могат да напуснат територията на хотела, защото Дачева е получила 1400 лв. хонорар, но вместо шест песни е изпяла само две. Фолкпевицата успяла да се освободи, след като се обадила на приятеля си по онова време Найден Милков (един от основателите на Първа частна милиция в Бургас). Той реагирал веднага и се обадил в полицията.

През януари тази година Драгановеца беше осъден на осем години „лишаване от свобода“ и 100 000 лева глоба. На три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок и глоба в размер на 20 000 лева е осъден съучастникът муДимитър Димитров-Котарака за участие в трафик на хероин от Турция за България.

51-годишният Кръстев, известен с прякора Драгановеца, контактувал с криминално проявени лица и такива, осъждани за разпространение на наркотици на територията на България и други страни на ЕС. Той е многократно осъждан, в това число и от Областния съд на Гьотинген, Германия. Последното му наложено наказание е „лишаване от свобода“ за срок от три години, което Кръстев е изтърпял на 23.01.2011 г.

Другият подсъдим по делото – 49-годишен мъж, с прякор Котарака, е криминално проявен. През 2011-2012 г. от специализираните служби била извършена оперативна работа спрямо лица, участващи в изграден и функциониращ канал за трансграничен трафик на големи количества наркотични вещества. Сред тях бил и Стоян Кръстев. В хода на разследването бил установен механизмът на извършване на престъпната дейност – транспортиране на хероин от Турция през България за страните на ЕС, чрез използване на леки автомобили с изградени в тях тайници. Те били предназначени за укриване на дрога, като за целта били обшити с оловни листа, което затруднявало откриването им при използване на рентген. 

На 23.11.2012 г. между двамата подсъдими се състояла среща в Перник, по време на която лекият автомобил на Димитров бил вкаран за половин час в гаража в дома на Кръстев на ул. „Владислав Граматик“. Около 19 ч. Димитров потеглил със същия автомобил в посока българо-турската граница и напуснал територията на държавата през ГКПП – Малко Търново. При провежданата впоследствие комуникация между тях той уведомил Кръстев, че осъществил срещата, заради която предприел пътуването – снабдяване с хероин.

Ден по-късно Димитров се върнал в България със същото превозно средство. На 26.11.2012 г. подсъдимите отново се срещнали пред дома на Кръстев в Перник. Автомобилът на Димитров бил вкаран в гаража, двамата били вътре, като затворили ролетната врата. Около 17 ч. служителите на ГДБОП – МВР проникнали в гаража и извършили проверка на място. Лицата и автомобилите били откарани на ГКПП – Калотина за проверка с мобилен рентген, при която било установено наличие на кухина между облегалките на задните седалки и багажника.

Това бил специално пригоден тайник, облицован с оловни листа. При свалянето на седалките били открити седемдесет пакета, облепени с кафяво тиксо. Според физико-химическата експертиза съдържащото се в тях прахообразно вещество представлява хероин. Общото му количество е 34,45606 кг на стойност 3 101 045.40 лева.

При претърсване в имота в с. Лесковец, в къща, намираща се в двора на стопанска постройка – бивша птицеферма, ползвана от Кръстев, били намерени незаконно държани боеприпаси – 50 бойни патрони, калибър 22LR, произведени в България. До приключването на наказателното производство срещу Кръстев и Димитров се стигнало след възлагане на съдебна поръчка на властите в Германия и изпълнение на Европейска заповед за арест. Обвинителният акт срещу тях е бил внесен в съда от Окръжна прокуратура – Перник през юли 2017 г. Подсъдимите са се признали за виновни за извършеното от тях престъпление.