На този етап не можем да кажем откъде са жертвите и тяхната самоличност. Това ще е дълъг процес. Това заяви пред журналисти Пипа Милс от полицията в Есекс във връзка с открития в град Грейс камион с 39 трупа вътре.
 
Както БЛИЦ съобщи, камионът е тръгнал от България.
 
По думите на полицейския служител това е „абсолютна трагедия и много тъжен ден за полицията в Есекс и обществеността“.
 


Тя потвърди, че на този етап е твърде рано да се говори за националността на жертвите, сред които има и един непълнолетен.
 


Не става ясно обаче кой е открил телата и информирал органите на реда. По думите на Милс полицията била повикана от линейките на спешна помощ, която пристигнала първа в индустриалната зона със злополучния камион.
 


Кой обаче е повикал линейките, остава мистерия. Има предположения, че това може да е някой случаен минувач, но също и човек замесен в трагедията.
 
Не е изключено медиците да са повикани от самия шофьор на камиона – 25-годишен мъж от Северна Ирландия. В момента той е в ареста и е разпитван от полицаи.
 


От полицията умоляват всеки, който разполага с някаква информация по случая, да съдейства на разследването.

Също така още никой не знае колко дни е бил паркиран камионът в парка, преди да бъде открит.
 
Британските медии отбелязват и колко необичаен е маршрутът на камиона. Вместо да влезе във Великобритания през Ламанша или Северно море, той е дошъл от пристанище в Северен Уелс като най-вероятно преди това е бил в Ирландия.
 

Полицията отказва на този етап от разследването да каже какво точно е накарало разследващите да смятат, че камионът, открит в британския град Грейс с 39 трупа вътре, идва от България.
 
„На този етап не можем да потвърдим никакви детайли, разследването продължава. Ще съобщим подробности в подходящо време“, каза Пипа Милс. 
 


Тя отклони въпроса за регистрационните номера на камиона и за неговия маршрут.
 
На всички кадри, разпространени от световните агенция, камионът „Скания“ е със закрити регистрационни номера. Вижда се обаче, че е с ляв волан.
 


Освен това по предното стъкло се забелязват характерните български лепенки за "Гражданска отговорност" и за технически преглед.

 
Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!